Danskarna presenterar sitt SailGP-lag

Med mindre än en månad kvar till starten av säsongen och det första eventet i Sydney avsöljar våra nordiska grannar äntligen vilka det är som ska flyga den danska F50:an under SailGP:s andra år. 

Skeppare Nicolai Sehested tog ut laget efter en två veckor lång träningsperiod på norra Nya Zeeland, där de aspirerande seglarna för första gången fick testa på de flygande katamaranerna.  

Laguppställningen blev som följer: Sehested, 30, Köpenhamn (Skeppare); Tom Johnson, 28, Mandurah, Western Australia (wing trimmer); Rasmus Køstner, 41, Middelfart (flight controller); Martin Kirketerp, 37, Aarhus (grinder); Hans-Christian Rosendahl, 23, of Copenhagen (grinder); and Lars-Peter Rosendahl, 23, of Copenhagen (grinder).

Danskarna får ytterligare backning av den Olympiske silvermedaljören Jonas Høgh-Christensen som kliver in som team manager när de nu ska ta sig an de fem andra lagen: regerande mästaren Australien, Japan, Frankrike, USA, och den andra nykomligen Spanien i kampen om en miljon dollar. 

Laget fick en smakstart under träningen och nådde hela 48.7 knop under sin första timme på vattnet. 

"Det var spännande att få ut hela laget i F50:am så att vi fick möjligheten att bekanta oss med detta monster, speciellt när man vet hur fort det kan gå när man gör rätt. Vi tar med oss en hel del erfarenhet in i tävlingen och ser fram emot att ta oss an utmaningen. Som lag hoppas vi få skriva nästa kapitel i den gedigna danska seglingshistorien." 

Sehested har seglat två varv runt jorden i VOR, ocvh var del av det team som slog 24-timmars hastighetsrekordet ombord på Akzo Nobel. Både Johnson och Køstner har också de jorden runt-erfarenhet, men kanske ännu viktigare: båda har America's Cup-erfarenhet. Johnson med Oracle Team USA 2017, och Køstner med Mascalzone Latino Capitalia 2007.

Tvillingarna Rosendahl är några av SailGP:s yngsta seglare, och är förutom att vara fysmonster ungdomsvärldsmästare i matchracing. Kiriketierp tog OS-guld i 49:er 2008. 

Top