Daniel Borgelind vann Weymouth Speed Week


 På 2012 års OS-arena Portland Weymouth Sailing Academy går sedan 40 år tillbaka världens äldsta och största tävling i hastighetssegling. 100 båtar, vindsurfare och kitare utmanar varandra och alla vill segla snabbast över den 500 meter långa banan.

 På plats var två från seglare från Kungsbacka, den nyblivna svenska mästaren i speedvindsurfing Anders Björkqvist och Daniel Borgelind som för en månad sedan vann Europacuptävlingen i Tyskland. Under sju dagar så avgjordes både Weymouth Speedweek samt European Championship Speed Windsurfing Tour England. I själva Weymouth Speedweek så vinner den segelfarkost som den bästa rundan över 500 meter. I Europa-mästerskapet så delas varje tävlingsdag upp i två heat.

 Veckan inleddes med svaga vindar men på tisdagen blev det åka av för hela startfältet. I pålandsvind och kraftiga vågor lyckades Daniel vinna ena heatet av två i Europacupen och placera sig på andra plats i Speedweek efter Ant Baker ifrån England. Anders låg 12:a totalt.

 Onsdagen fortsatte med likande vindar men med mindre vågor, vilket innebar att farterna ökade. Det passade Kungsbackaseglarna bra, Daniel vann båda heaten och Anders kom 2:a. Daniel klättrade upp i ledningen i Weymouth Speedweek med 32,4 knop bara två dagar kvar att segla. Torsdagen blev vindfattig men prognosen inför fredagen var västliga vindar runt 10 m/s.

 På fredag förmiddagen var vattnet platt och Anders Björkqvist var snabbast på morgonen i första heatet med 31,9 knop. Daniels största segel gick sönder men han kom ändå 2:a. Vinden avtog under dagen och de flesta deltagarna trodde att tävlingen var över. 

Några åskmoln tornade upp sig på horisonten och Anders smög iväg med en handfull andra seglare upp till starten. Plötsligen ökade vinden kraftigt till 15 m/s och Anders körde veckans snabbaste 500 meters runda på 32,8 knop och var plötsligen i total ledning. Sedan la sig vinden igen, men då var ett annat gäng seglare smugit upp i startområdet, bland annat Daniel Borgelind. Ytterligare en åskby kom och Daniel flög nedför banan i precis rätt ögonblick och med rätt utrustning och noterade 33,2 knop i banan. Detta blev veckans snabbaste runda och därmed vann Daniel både Europacupen och hela Weymouth Speed Week. Anders slutade tvåa i Europacuptävlingen och trea i Speedweek, övriga svenskar på plats var Johan Gelander från Varberg som placerades sig 22:a och 35:a blev Jesper Kinnås från Göteborg i det 100 man starka startfältet.

 

- Det känns nästan helt overkligt att titulera sig Europamästare, men det var såklart mitt mål inför avslutningen i England. Att vinna hela Weymouth Speedweek när det var 40-års jubileum är helt utomjordiskt. Det kanske sjunker in till jul eller så, skrattar Daniel. Det är något som jag drömt om sedan jag var liten!


Resultat Weymouth Speedweek 2012

Top