Dags för Lilla Tjörn Runt

Veckan avslutas med den 39:e upplagan av den spännande Lilla Tjörn Runt-seglingen. Evenemanget äger rum runt Stenungsön och lockar seglare i alla åldrar och nivåer, från nybörjare till erfarna och paraseglare. Tävlingen är en del av Liros Cup.

Följande båtklasser deltar: Optimist, Zoom8, RS Tera, RS Feva, Access-jolle, ILCA, RS Aero och E-Jolle. Seglingen täcker en sträcka på fem distansminuter, med förväntad seglingstid på en till två timmar för de snabbaste deltagarna.

– Det som gör Lilla Tjörn Runt unikt är att seglingen kretsar kring Stenungsön, vilket skiljer sig från den vanliga kryss-läns banan. Vindarna förväntas vara milda, med hastigheter på 2-3 m/s och upp till 5 m/s i vindbyar. Perfekta förhållanden för en fantastisk dag för både seglare och åskådare, enligt tävlingsledaren Patrik Johansson.

Över 77 båtar har redan anmält sig till Lilla Tjörn Runt. Möjlighet till efteranmälan kommer att finnas på plats på söndagen.

Starten äger rum utanför Stenungsunds Segelsällskaps klubbhus och seglingen kommer att anpassas efter vindriktningen. Första start är klockan 12 följt av efterföljande starter var tionde minut. Prisutdelning kommer att hållas vid klubbhuset efter seglingen.

Säkerheten är högt prioriterad med ett betydande antal säkerhetsbåtar på plats, inklusive StSS egna båtar och deltagande klubbars båtar.

Stenungsunds segelsällskap tar steg mot en grön framtid genom elektrifiering. För att minska miljöpåverkan har några av de äldre följebåtarna ersatts med inlånade elbåtar inför årets evenemang.

– Vi strävar efter en hållbar framtid och kommer successivt att byta ut våra äldre följebåtar mot eldrivna alternativ för att minska vår påverkan på miljön", säger Thord Lyrstrand, ordförande i Stenungsunds segelsällskap.

Lilla Tjörn Runt är en del av Stenungsunds vattenfest, Baltic Water Week, som äger rum den 18-20 augusti.

Top