CRUISINGTOLVAN KRYSS SÅLD TILL NORGE – ÅTERVÄNDER HEM EFTER 42 ÅR I SVERIGE

S1 CR12 Kryss, som sedan 1976 haft svenska ägare, är såld till Norge och har redan påbörjat sin segling runt Sverige från Oxelösund till Oslo. VI fick fatt på nya ägaren Peter Ennals till rors på Kryss utanför Kalmar på lördagsförmiddagen.


-Kryss kommer hem lagom till 60-årsdagen och den dagen ska vi fira, utbrister Peter.

Peter Ennals är en av Norges mest erfarna träbåtspecialister och Kryss kommer nu att förenas med ett 15-tal andra större R-båtar i båtklubben Blommenholm i Sandvika väster om Oslo.

Peter började renovera träbåtar som tolvåring och köpte i tonåren en tia (10mR) som han restaurerade i många år. Han var en av initiativtagarna till Klassisk Treseiler Klubb och har även varit ordförande i föreningen.

Peter är en erfaren seglare och har bland annat seglat ”svenska” R12 Erna Signe som vann silver i OS i Stockholm 1912 fram och åter från Oslo till Cowes. Fife-ritade Erna Signe som byggdes på Neglingevarvet finns nu i Einar Sisseners Framnaes Collection med fyra (4!) ikoniska klassiska segeljakter i Sandefjord.

Kryss byggdes 1958 på Holmens Yachtverft i Oslo.

Det är en mäktig båt med fribord i glänsande mahogny. Kryss har ett deplacement på 20 ton och en längd på 18,4 meter. Konstruktören hette H. Roberts. Segelytan är 150 kvm och hon kommer nu att förenas med norska tolvor, tior och åttor i Oslofjorden.

CR-båtarna är bekvämare och mindre våta än racingtolvorna.

Köpet har väcker entusiasm i Norge och konstruktörens familj har redan varit i kontakt med Peter, som ser Kryss som ett fint tillskott till Blommenholms klassikerflotta.

OLLE APPELBERG

Top