Corona hotar OS i Tokyo

Sommar-OS i Tokyo kan komma att skjutas upp för att genomföras senare i år - detta på grund av coronaviruset, säger Japans OS-minister Seiko Hashimoto.

Hashimoto vill inte ge något definitivt besked, men I slutet av maj tror hon att ett beslut måste tas. I en utfrågning i det japanska parlamentet sade Hashimoto att kontraktet med Internationella olympiska kommittén (IOK) kräver att spelen ska avgöras under 2020.

– Det kan tolkas som att det går att skjuta upp, sade hon enligt BBC och tillade:

– Vi gör allt för att säkerställa att spelen går vidare som planerat.

Till nyhetsbyrån AFP tillade Seiko att slutet maj ser ut som ett ”viktigt riktmärke” för när man måste bestämma om spelen ska avgöras som planerat.

– Vi anstränger oss till vårt yttersta för att övertyga IOK om att OS i Tokyo kan avgöras på ett säkert sätt, säger hon.

I Japan hålls skolorna stängda och flera idrottsevenemang har påverkats av coronaviruset. Bland annat har en testtävling i rullstolsrugby inför Paralympics skjutits upp, liksom en testtävling i klättring inför OS.

IOK-ordföranden Thomas Bach sade i förra veckan att han är ”helt säker” på att OS kommer att avgöras som planerat den 24 juli–9 augusti. IOK:s styrelse har under tisdagen och onsdagen ett möte i Lausanne för att bland annat diskutera coronaviruset. Innan Bach gick in till styrelsemötet förde han återigen fram samma budskap:

– Vi förbereder oss för ett lyckat OS i Tokyo 2020, sade Bach

Top