Coffe Table Book: Våra klassiska segeljakter

Våren innebär inte bara båtmässor och förberedelser inför sjösättningen, det är också den tid på året då man kan luta sig tillbaka i favoritfåtöljen och försjunka i en ny årgång av ”Våra klassiska segeljakter”. Här följer ett pressmeddelande från Sail Yacht Society.

Coffe Table Book, säger engelsmännen och Sail Yacht Societys årsbok – eller om du vill kalla den matrikel – uppfyller alla kriterier. Den är tidlös och gör sig bra på soffbordet, har vackra bilder som väcker drömmar, är lämplig att konsumera i små doser åt gången och räcker därmed länge.

Årets upplaga är på 319 fullmatade sidor och innehåller förutom beskrivningar av föreningens lite drygt 200 klassiska segeljakter även berättelser av medlemmarna.

Hasse skriver om när han hittade sin älskade Natasja i Marbella 1978, rustade henne nödtorftigt för att sedan segla till Västindien. Och tillbaka.

Per-Anders berättar om sin uppväxt i Marita. 2000 sjömil per sommar var inte ovanligt med seglingar till bland annat Amsterdam och London. Vi får också följa med Marga IV på hennes äventyr i österled sommaren 2022.

Och så avslöjas hemligheten om hur man på ett smidigt sätt samäger en 18 meters skärgårdgårdskryssare från 1919 eller hur man får barnbarnen att trivas i en klassiker. Vi får dela återseendets glädje när farfars båt kommer tillbaka i släkten och så finns en artikel om den för många okända konstruktören Axel Nygren. Plus lite annat smått och gott.

Om du efter att ha läst det här vill ha ett eget exemplar på soffbordet finns boken att köpa i Stockholm på Hedengrens bokhandel eller NK Bokhandel. Alternativt swisha 350 kr till SYS 123 422 94 98. Priset är inklusive porto. Ange din postadress i din swishbetalning.

Våra klassiska segeljakter 2023 års omslag.

Nedan infotext från årsbokens baksida:

Välkommen till Sail Yacht Society! SYS välkomnar alla som vill vara med och bevara våra vackra klassiska segeljakter. Det är vår övertygelse att vi har världens finast båtar och det finns mycket att göra för att bevara detta kulturarv!

I vår förening finns plats för alla, liten eller stor båt eller ingen båt. Vi finns över hela Sverige och är cirka 300 medlemmar samt har 216 medlemsbåtar. Vår minsta båt är Vanjara 5,5 m, en kutter från 1890 och vår längsta är Beatrice Aurore 22,2 m, en SK150 från 1920 och konstruerad av August Plym. En medlemsbåt ska vara bygdd i klassiskt material (nitat stål eller massivt trä på spant) och före 1970. Styrelsen kan ge dispens. Du hittar alla våra båtar på vår www.sailyachtsociety.se under jakterna.

Vi har en egen tidning som du får hem i brevlådan 3 gånger per år och en årsbok med presentationer av alla medlemsbåtar och berättelser från året som gick.

På sommaren ordnar vi eskader, kappseglingar och träffar. Sommareskadern är mycket populär. Då seglar vi runt i Stockholms skärgård. Vi blandar krogbesök med naturhamnar och försöker också få med ett kulturbesök! På västkusten ordnas evenemang hos Lars Sesterviken på Orust vid Svanesund. Klassikerna ligger då samlade vid Lasses brygga.

SYS kappseglingarna är också en viktig del eftersom flera av våra jakter byggdes just för att kappsegla. Så det behöver upprätthållas. För många av oss är det också en höjdpunkt att sitta på after sail och prata igenom dagens race med sina medtävlare.

När båtarna är uppe så blir det dags för studiebesök och träffar. Vanligtvis så ordnar vi 5 besök på varv, snickerier, pågående renoveringar, utställningar eller filmkväll. Samt förstås årsmöte med föredrag, prisutdelning och kalas. Mer om oss finns på vår webb och vill du bli medlem så fyller du i anmälningsformuläret på webben.

I årsboken berättar några av våra medlemmar om sina äventyr till sjöss under säsongen som gick och vi presenterar nya medlemmar. Samt givetvis skriver vi om de som erhållit utmärkelser samt vinnare av regattor. Sist men inte mist har vi en komplett förteckning med bilder på alla båtar.

Bli medlem! Med eller utan båt och kom med i ett glatt sällskap! Läs vår tidning, kom med på våra träffar och botanisera på vår webb. Sök i jaktregistret efter släktbåten. Vem vet, en dag finns den kanske där och är till salu!

Top