Cape Crow Yacht Club deltar i Nord Stream Race 2017

Några unga talangfulla seglare kommer att ta sig an en av deras största utmaningar någonsin när de tar sig an Nord Stream Race. Racet börjar på lördag och är 1000 sjömil långt.


De fem tävlande lagen kommer från de klubbar som vann sin nationella liga 2016. Sveriges representanter blir alltså Cape Crow Yacht Club som vann Allsvenskan i fjol. Deras lag består av Patrik Sturesson, Holger Tidemand, Erik Malmberg, Arvid Bild, Axel Munkby, Marcus Höglander, Martin Krite, Julius Hallström, Johan Wikman och Jimmy Hellberg.

Patrik Sturesson, skeppare säger så här inför racet: ”Vi är väldigt glada över att få en inbjudan. Vi har inte hört så mycket om racet innan men det ska bli jättekul. Vi har stor erfarenhet inom havskappsegling i klubben med bland annat några gamla Volvo Ocean Race seglare. Vi hoppas på att kunna suga ut lite tips från dom.”

Navigatör ombord på den svenska båten är Jimmy Hellberg ser fram emot att gästspela för Cape Crow, ”Jag är väl en av dom som har lite mer erfarenhet av havskappsegling ombord men alla ombord är väldigt duktiga seglare. Min erfarenhet av duktiga jolleseglare är att dom snabbt hittar fart i större kölbåtar. Det är ju ett fantastiskt upplägg, bara det att dom tillhandahåller 5 ClubSwan 50 är helt galet.”

De fyra andra klubbar som är med är Deutscher Touring Yacht-Club från Tyskland, Frederikshavn Sejlklubb från Danmark, Nyländska Jaktklubben från Finland och Lord of the Sail från Ryssland. Alla klubbar skickar tio av deras bästa seglare.

De Nationell Seglingsligorna, som Allsvenskan, består av korta tio-minuters race i identiska J/70 båtar. Nu är det dags för samma seglare att lära sig de mycket större ClubSwan 50 som klubbarna får låna under Nord Stream Race. Racet startar den 26e augusti i Kiel. Därifrån seglar de till Köpenhamn, Stockholm, Helsingfors och till slut St Petersburg i Ryssland, där som förväntas gå i mål den 6e september.

”Före starten av första sträckan kommer vi att hålla två till tre korta inshore-race,” sade Klaus Lahme, klubbdirektör på Norddeutscher Regatta Verein, som organiserar i Kiel. ”Formatet med korta banor är vad ligasegling handlar om. Åskådare kommer att kunna följa racingen från land, och det kommer bli inshore-race emellan varje stopp.”

Trippla OS-guld medaljören Jochen Schümann är ordförande för ClubSwan 50 klassen. Han säger att racingen kommer att vara tight till och med under havskappseglingarna. ”CS50-klassen är en strikt one-design klass, vilket betyder att alla båtar är 100 procent identiska.” Det är ett stort ansvar att navigera en high-performance båt 1000 sjömil igenom Östersjön, Schümann säger att dom erfarna seglarna ombord kommer att spela en stor roll. ”Det kommer att vara åtminstone två professionella seglare ombord och en bra navigatör. Båten sticker 3,5 meter och med en snittfart på 10 knop kommer det bli en stor utmaning att navigera säkert i den svenska och finska skärgården.”

Intervju med Cape Crow Yacht Club inför:

Promofilm Nord Stream Race 2017:

Glöm inte att läsa gårdagens intervju med Cape Crows navigatör Jimmy Hellberg: searchmagazine.se/JimmyHellberg.

Läs mer om race på: nord-stream-race.com.

Top