Blue Gold kvar på stranden efter 3.5 år

Vi pratar mycket om att städa stränder på plast och annat småskräp, vad säger vi egentligen om en båt på över 30 meter? Vem ska städa bort den… 

Under våren 2015 kom cyklonen Pam och slog till vid Vanuatu och kategoriserades klass 5, alltså den värsta kategorin. I hamnen Port Vila mättes vindbyarna upp till mellan 116 knop och 185 knop mellan 22.00 på kvällen fredag den 13 mars till 02.00 morgonen till lördag. 

Det blev mycket förstörelse under de här timmarna och över 50 båtar låg ankrade men bara 20 överlevde stormen. Det spelade ingen roll hur bra du försökt förbereda din båt för det var så mycket andra båtar och saker som kom och drog loss de som fortfarande var ankrat. 

En av båtarna som inte överlevde var den 30 m långa Blue Gold som än idag ligger kvar på stranden. Ägaren blev tagen av polisen i Schweiz på grund av konkurs och bedrägeri och i dagsläget är det upp till regeringen att ta hand om båten. 

Se bilder från hur det ser ut och vad båtens "granne" tycker om placeringen. 

Regeringen vill däremot inte riktigt göra nånting och det är mycket fram och tillbaka vems ansvar det är att ta hand om båten. Du kan läsa noggrannare här: dailypost.vu. 

Top