BLEKESKENAREN ASAGAO BLEV HÅRDVINDSBÅT PÅ BODENSJÖN

Blekeskenaren 8mR Asagao blev till besättningens förvåning en hårdvindsbåt bland alla lättvindsoptimerade hemmabåtarna på Bodensjön i åttornas World Cup. Andra lärdomar var att Asagao behöver förbättra sin båthantering för tight bankappsegling och även uppdatera sin lättvindsgarderob för att kunna konkurrera med de bästa båtarna.

Asagao vann 8mR World Cup enligt den första regeln samma år som hon fyllde 100 år, 2008, men den här gången gick det inte så bra. Båten blev sexa av sju båtar. Segrande båt var Effe II med guldmedaljören från OS 1912, Taifun, på andra plats.

-Men det var glädjande att se att vi har farten i båten så snart det börjar dra mer än 3 m/sek. Att ha ett eget varv som fixar båten verkar också vara hemligheten, noterade att alla tre båtar på podiet var ägda av varvsägare på Bodensjön respektive Genevesjön, berättar Asagaos skeppare Kjell Levihn.

-I de tre första racen fick Asagao på grund av ett mättekniskt fel inte använda sitt toppsegel och blev då ohjälpligt sist. Med toppsegel och lite mer vind gick det bättre, fortsätter Kjell.

Första dagen hade Asagao svårt att hävda sig i de lätta insjövindarna mot de lättvindsoptimerade lokala gaffelåttorna. Andra dagen gjordes många startförsök men inget race på grund av dålig vind.

-Men den tredje dagen när vinden ökade klättrade vi i resultatlistan och knep en andraplats i medelgod vind. Tyvärr ställde man in följande segling den dagen på grund av för stark vind (7-8m/sek) och risk får åska, konstaterar Kjell.

Fjärde dagen gjorde Asagao en kanonstart och tog ledningen.

-Tyvärr tvingades vi till en 'crashtack' trots styrbordsbog och tappade då tre placeringar. Vår protestansökan avslogs med hänvisning till formalia då vi väntat 1,5minut innan vi protesterade vilket juryn ansåg vara för lång tid, konstaterar Kjell surt.

Inte nog med det. I samma segling bröt Asagao klofallsblocket och fick försiktigt linka i mål som femma.

-Trots ett gott försök hann vi inte reparera före följande segling så vi hann inte till start.

Sista dagens två seglingarna blev kraftigt försenade på grund av dåliga vindar. Tyvärr blev det två ytterligare DNS då vi dels upptäckte sprickbildning på klyvarbomsspridarna och att vi behövde avsluta kappseglandet och förbereda båten för hemtransporten

Bodensjön bjöd på underbart vacker omgivning att segla i trots att vindarna uteblev.

-Det var fascinerade att se de satsningar som görs på över hundra år gamla båtar som utrustas med kolfibermaster, stående rigg av dynema och gigantiska segel i 3Di och liknande exklusiva material, säger Kjell.

Du kan läsa mer om Asagao i Search Magazine #3 2018. Hon seglar härnäst i Hundraåringarnas Regatta i Mariefred.

OLLE APPELBERG

Top