Blåsig start på andra deltävlingen av Allsvenskan i segling

Den andra deltävlingen av Allsvenskan segling pågår just nu i Västra Hamnen, Malmö. Första dagen bjöd på strålande solsken och kraftiga, byiga vindar. De 17 deltagande klubblagen hade tidvis svårt att bemästra den struliga och hårda vinden, i vissa byar blåste de över 15 m/s, men tre hela omgångar kunde genomföras. Det var spektakulär segling med höga hastigheter på undanvindarna och många båtar som stod på högkant.


De som behärskade förhållande allra bäst var Ekolns Segelklubb från Uppsala, de vann alla sina tre delseglingar, tätt följda av Långedrags Segelsällskap från Göteborg. Stockholms 606-Klubb seglade också väldigt bra och vann sina två föra seglingar, men tjuvstartade i det tredje racet och rasade därmed i resultatlistan till en sjua.

Idag lördag fortsätter seglingarna och håller på hela dagen fram till ca 18.00. Ambitionen är att kunna genomföra 45 seglingar innan prisutdelningen på söndag eftermiddag. Väderförutsättningarna för detta är goda, då vinden verkar stå sig hela helgen. Via SAP Sailing Analytics kan man följa seglingarna även om man inte har möjlighet att var på plats vid Scaniaplatsen, Västra Hamnen.

Följ tävlingen på webben här.

Fakta Allsvenskan

Den första deltävlingen genomfördes i Saltsjöbaden 22–24 maj. På varje deltävling möts alla klubbar ett antal gånger, kappseglingsverktyget är båttypen J/70, en sportbåt med fyra personer ombord. Det går det att följa varje moment i tävlingen via internet och så kallad tracking, då SAP Sailing Analytics används. Här finns all information om hur varje lag har seglat in i minsta detalj, till stor glädje för de som är väl insatta i seglingens komplexitet.

Vinnarna bland de 18 klubbar som seglar Allsvenskan koras inte bara till Sveriges bästa kappseglingsklubb, man får också en plats i Sailing Champions League, som avgörs på Sardinien i september. Under 2015 kommer det att finnas nationella ligor i minst 13 länder, bland annat i Tyskland (Bundesliga) och USA (Premiere Sailing League). 

Deltävlingar 2015

22 – 24 maj, KSSS, Saltsjöbaden, Stockholm

14 – 16 aug, MSS, Västra Hamnen, Malmö

28 – 30 aug, HjBK/CCYC, Grötö, Göteborgs skärgård

Champions League 2015

17 - 19 sept, Yacht Club Costa Smeralda, Italien

Allsvenska klubbar

Ekerö Båtklubb, EBK

Ekolns Segelklubb, ESK

Göteborgs Kungliga Segelsällskap, GKSS

Halmstads Segelsällskap, HaSS

Hjuviks Båtklubb, HjBK

Kungliga Svenska Segelsällskapet, KSSS

Kullaviks Kanot- och Kappseglingsklubb, KKKK

Lerums Segelsällskap, LeSS

Långedrags Segelsällskap, LdSS

Malmö Segelsällskap, MSS

Oxelösunds Segelsällskap, OXSS

Sotefjordens Segelsällskap, SFSS

Stockholms 606 Klubb, S606K

Strängnäs Segelsällskap, SÄSS

Trälhavets Båtklubb, TÄBK

Värmdö Jolleseglare, VJS

Wikens Båtselskap, WBS

Örnsköldsviks Segelsällskap, ÖSS

Top