Björn Hansen hoppas på medaljregn i Malaysia

Hansen och hans eWork Sailing Team har en tuff uppgift framför sig när de ger sig in i Monsoon Cup i Malaysia med målet att vinna världscupen i matchracing. Just nu ligger de på tredje plats i tabellen med ett poäng upp till Ian Williams och elva poäng upp till Taylor Canfield. För att VM-guldet ska gå till Sverige ska Hansen helst vinna säsongsavslutningen samtidigt som Canfield som bäst kommer fyra. Laget har efter en svag säsongsinledning klättrat till att återigen ha guldvittring och drömscenariot för Hansen är solklart – en helsvensk final mot Johnie Berntssons Stena Sailing Team.


Inatt startar regattan som sänds via direktsänd live-TV och sailingsweden.se pratade med Hansen innan avfärden till Malaysia.

Hur känns det inför starten av Monsoon Cup?

– Det känns kul att vara på väg nu när det börjar bli kallt i Sverige. Jag börjar bli mer och mer laddad och målar upp scenarior framför mig om hur det ska och vad vi ska göra. Det känns som det ska göra och det ska bli skönt att få ett par dagars träning innan för att köra ihop laget.

Det har varit ett händelserikt år i sporten, vad tycker du om dramat i America’s Cup?

– Jag var väl lite skeptisk och tyckte att det fanns ett löjets skimmer över tävlingen under Louis Vuitton Cup. Men jag ändrade snabbt inställning när America’s Cup drog igång för det var riktigt häftigt med så tajt segling. I slutändan blev det kanske den bästa upplagan av America’s Cup någonsin att Oracles vändning var perfekt regisserad. Jag tror att det har gynnat seglingen och att många har fått upp ögonen för sporten. Själv pratade jag med många som inte är seglare om tävlingen och tack vare att båtarna var så snabba och seglingen så spektakulär lockade man publik som inte har brytt sig tidigare.

I nästa upplaga ser jag gärna fler deltagare än vad det var nu och jag hoppas att det blir ett upplägg som borgar för fler lag. Det funkar inte med bara tre-fyra lag och man måste locka fler genom att få ner kostnaderna.

Hur kommer ni att ladda upp inför Monsoon Cup?

– Vi kommer att ladda upp med att träna mot Taylor Canfield, Adam Minoprio och Phil Robertson under några dagar. Man kan diskutera hur smart det är att träna mot konkurrenterna men vi vill vara så bra som möjligt när regattan börjar och då kan man inte bara sitta hemma i ett hörn och strunta i de andra. I fjol tränade vi mot Williams inför Stena Match Cup Sweden när han var vår största konkurrent och det gick ju bra. Man måste träna mot bra lag för att bli bättre.

Hur brukar tävlingen i Malaysia vara, vilka förhållanden gäller?

– Den är häftig på det sättet att det kan vara precis hur som helst, och framförallt när det gäller hur strömt det är på banan. Vi seglar i ett floddelta och om det har regnat mycket över land blir det väldigt mycket ström och om det varit torka är det inte mycket ström alls. Man ska också komma ihåg att det heter Monsoon Cup av en anledning - det kan regna en hel del och då snackar vi inte om något svenskt duggregn, det kan var hela havet stormar och ibland kan man knappt se motståndaren.

Vad kommer att vara avgörande?

– Det är dagsformen som avgör för många har seglat bra i Monsoon Cup tidigare. Vi gillar båtarna och förhållandena i Kuala Terrenganu. Vi ser fram emot att göra en bra regatta och får se hur långt det räcker men en sak är säker - vi kommer att kämpa livet ur oss för att ta hem det.

Ni har hållit ihop länge i laget, vad hade det betytt för er att vinna VM?

– Vi har varit i den situationen tidigare och det tror jag kan vara till vår fördel, men vi har varit både tvåa och trea i VM tidigare så nu vill vi gå hela vägen. Det skulle betyda mycket för laget och inte minst för vår framtida satsning.

Om du tänker dig finaldagen, hur ser drömscenariot ut?

– Drömscenariot är att vi seglar final mot Johnie Berntsson och vinner och att vi sedan har någon på tredje plats som inte heter Taylor Canfield. Det hade varit väldigt kul och Johnies lag kan mycket väl ta sig dit - de har gjort det förut och jag hoppas att vi möts i finalen.

Monsoon Cup 25 – 30 november

Tisdag – onsdag: Round Robin från klockan 03:00 (svensk tid)

Torsdag: Kvartsfinaler och semifinaler från klockan 03:00 (svensk tid)

Fredag: Final från klockan 03:00 (svensk tid)

Följ Monsoon Cup via webb-TV!

Följ Monsoon Cup via Twitter!

Top