Björn går för guld på Garda

På onsdags invigs VM i Kona One i Torbole vid Gardasjön. En av favoriterna är Björn Holm från KSSS i Stockholm. Vid förra årets VM i Clearwater, Florida tog han silver. Sedan tidigare har han tre guld i Konaklassen.

Björn fyller i år 58 år men håller sig fortfarande kvar i världseliten och konkurrerar med seglare som är mer än 30 år yngre än han själv.

– Jag ser mig inte som gammal och inspireras av att tävla mot yngre seglare. Det är en nyckel för mig, säger Björn Holm.

– Varje cell i min kropp vill vinna när jag går ut på vattnet. Det är roligt att vinna. Efteråt är det okej oavsett hur det går.

Hans träningsbas är under sommaren Sandhamn där också hans släkt stammar från, en släkt som sett flera familjemedlemmar segla OS genom åren och vunnit flera guldmedaljer.

– Jag har tränat bra hela sommaren och fokuserat mycket på hårdvindsseglingen där jag alltid kan bli bättre. Att inse mina brister skapar motivation. I år har jag också lagt mycket större vikt vid rätt kost.

VM-seglingarna i entypsklassen Kona One inleds på torsdag med seglare från 13 länder och tre kontinenter. Det är det fjortonde VM:et i ordningen. En taggad Björn Holm kommer att finnas på startlinjen. Tre av de andra favoriterna är den danske vindsurfinglegenden Tim Aagesen, unge holländaren Huig-Jan Tak, båda med VM-guld i Konaklassen och förra årets världsmästare, 19-årige amerikanen Alex Temko. För Björn finns bara ett mål.

– Målet är guld, avslutar Björn Holm.

Text: Daniel Nordlund

Top