BERÄTTELSERNA OM HUR TRE KLASSISKA PÄRLOR KOM HEM OCH NÅGOT OM DEM SOM LÄNGTAR

Det här är en av båtarna som borde komma hem. Det är Havsörnen som vann första Gotland Runt 1937 och som nu efter en genomgripande renovering på nytt är till salu. Havsörnen är närmast på bilden som är tagen utanför Saint-Tropez under säsongens avslutande seglingar.

-Det stämmer att Havsörnen ligger ute till försäljning, bekräftar Gustaf Holgersson som var med och seglade båten i Panerai Classic Yacht Challenge utanför Cannes. Ägarna ser gärna en ny svensk ägare, berättar Gustaf vars morfar lät Tore Holm bygga Havsörnen (då Citona). Havsörnen fick i samband med regattan i Cannes utmärkelsen årets bästa renovering

Mer om Havsörnen och andra båtar som vi skulle önska åter till Sverige berättar Tor Hedvall, Bobby Cyrus och Stefan Iwanowski vid Historiska Dagen på Sjöhistoriska Museet i Stockholm lördagen den 25 november.

Dessförinnan berättar Bobby om äventyret att ta hem 12mR Princess Svanevit (nyss hemkommen), Magnus Adlercreutz om arbetet med SK75 Bacchant och Marcus Norlin om drömmen Agnes som blev verklighet.

Historiska Dagen går av stapeln på Sjöhistoriska Museet den 25 november kl 10 – 15.30. Obligatorisk förhandsanmälan till Seglarförbundets kansli 08-459 09 93, eller asa@ssf.se allra senast måndag 20 november 2017. Du kan läsa mer om programmet på Seglarförbundets hemsida.

TEXT OLLE APPELBERG

Top