BALTIC CLASSIC MASTERS TILLBAKA MED FYRA REGATTOR I TVÅ LÄNDER

De klassiska båtarnas internationella kappseglingar i Baltic Classic Master Cup kommer nästa år tillbaka i större format med fyra regattor i Sverige och Finland. Vill du se fler bilder? Klicka på bilden ovan och bläddra med pilarna på höger och vänster sida.


Cupen har funnits sedan 2010 men de två senaste åren har det bara varit ett tävlingstillfälle. Samtidigt har antalet deltagande båtar blivit allt fler, 30 i Åbo 2015 och 35 båtar från sex nationer i Sandhamn 2016. Baltic Classic Masters samlar ett mycket blandat startfält med båtar i storlek från tovan Blue Marlin och SK150 Beatrice Aurore till fem femmor och M22 Colibri. Respitregel är SRS i Sverige och FinLYS i Finland (kostnadsfritt mätbrev). Båtarna kappseglar om en mer än hundraårig pokal som satts upp av världens äldsta yacht designer, GL Watson, för att hedra nordiska konstruktörer och båtägare. I år vanns pokalen av SK30 Pan med Janne och Max Nystedt. 

Sommaren 2017 ser programmet för Baltic Classic Masters ut så här:

2-5 juli

ÅFOR Classic, start i Stockholm, - Visby - Sandhamn, 220 nm, arrangör KSSS.

27-29 juli

Finlands Hundraårsregatta, Airisto Segelsällskap, seglingarna utgår från Åbo Båtvarv. Tre dagars seglingar på distansbanor 25-30 nm.

4-5 augusti 

Champagneregattan, Helsingfors Segelsällskap,HSS, Skifferholmen, distansbanor.

10-12  augusti

The Sandhamnsregatta Classic, KSSS med Sail Yacht Society, SYS, som medarrangör, tre dagar distansbanor 25-30 nm.

Nyhet för året är att alla båtar som anmäler sig till någon av regattorna är med i cupen. För att räknas med i slutresultatet måste den deltagande båten har seglat minst två regattor, en i varje land. Den som seglar fyra regattor får räkna bort sitt sämsta resultat. Ingen särskild deltagaravgift tas ut för Baltic Classic Masters. 

För transportseglingen mellan Helsingfors och Sandhamn har avsatts fyra dagar. Tidigare år har flera båtar genomfört den seglingen på tre dagar inklusive övernattning med landförtöjning. 

SCYT, Scandinavian Classic Yacht Trust ansvarar för regler och cupresultat www.sailtrust.org

TEXT OLLE APPELBERG

Top