Båtmansstol

Jens Langert är seglande äventyrare, riggare och designer. I tips och trix delar han med sig av smarta lösningar och gammalt sjövett som han stöter på i sitt dagliga arbete med gamla skutor.

"Don ́t try this shit at home!” borde man nog skriva. Nuförtiden när vi är så säkerhetsmedvetna och typ allt som är kul är förbjudet får man säkert inte lära ut sånt här.

Tips och trix med riggaren

Men 1982 var det annorlunda. Då gick jag på en sjöfartsskola i Danmark och vi fick lära oss denna roliga men med dagens synsätt livsfarliga manöver. Det ingick i examensprovet att hissa sig upp i båtsmansstol en bit i masten och lägga en självfirningsstek. Mycket mjölksyra i armarna blev det och en del trassel innan man fick ordning på knuten, men kul var det!

Finessen med självfirningssteken är att man kan fira sig ner själv bit för bit, till exempel när man lackar masten. För att detta ska funka bör man ha en båtsmansstol och ett fall av ganska styvt rep, annars låser knuten för hårt och du blir hängande hjälplöst i toppen av masten. Med traditionellt tågvirke funkar det fint, även styva, mantlade linor. Ovan är en bild på en sådan båtsmansstol bestående av en planka och en tågvirkesstropp. Klättrar man med sittsele kan man lägga självfirningssteken genom en schackel eller karbinhake.

• Hissa dig upp för egen kraft till toppen av masten, eller be en kompis hjälpa dig från däck.
• Väl däruppe tar du en bukt av fallet genom båtsmansstolen och låser det med ena handen.
• För bukten över huvudet och runt hela din kropp, peta upp den med fötterna och samsa knopen.
• Nu har du en självfirningsstek och kan börja jobba. Allt eftersom du vill fira dig ner manar du slack genom knopen.

Text och bild: Jens Langert

Top