Assa Abloy är med i Legends Race i Göteborg i sommar

Assa Abloy som slutade tvåa i Volvo Ocean Race 2001-02 kommer att representeras av sitt systerskepp Ambersail, i Legends Race som startar i Göteborg 21 juni och avslutas i Haag.


Två Volvo Ocean 60s byggdes för Assa Abloys Volvo Ocean Race kampanj 2001-02, men bara en båt skulle slutligen vara på startlinjen. Båda båtarna byggdes av Green Marine i Lymington, på Storbritanniens sydkust. 

Racebåten, Assa Abloy, skeppades av holländaren Roy Heiner på första etappen, men britten Neal McDonald tog över i Kapstaden och skeppade henne till en andraplats i Volvo Ocean Race, inklusive en line of honur-seger i Sydney-Hobart Race 2001, som var en del av Volvo Ocean Race det året, där hon slog favoriten Nicorette. Besättningen innehöll svensklegenden Mange Olsson som tidigare hade seglat fyra tidigare Volvo Ocean Race och varit rorsman ombord på Paul Cayards vinnande båt EF Language i föregående Volvo Ocean Race.

Den andra båten, som inte var med och tävlade men som byggdes samtidigt som Assa Abloy, blev senare känd som Ambersail. Med samma distinkta grafik som hennes systerbåt började livet för Ambersail LTU 1000 2008 när litauiska seglare köpte henne till "Millennium Odyssey" - ett nationellt projekt under 2008-09. Under projektet seglade Ambersail runt om i världen och besökte 26 litauiska samhällen i olika länder och kontinenter i ett framgångsrikt försök att fira tusen år av Litauens namn.

Efter Millennium Odyssey lanserade Ambersail ett program som gjorde det möjligt för många litauiska seglare att delta i internationella regattor som Rolex Fastnet Race, Rolex Middle Sea Race, Transatlantic Race, RORC Caribbean 600, Antigua Segelvecka, St. Maarten Heineken Regatta, Les Voiles de Saint Barth och andra karibiska regattor. Under 2012 seglade Ambersail återigen över Stilla havet för att delta i Rolex Sydney Hobart-race. I mitten av 2013, strax efter att ha återvänt till sin hemort i KlaipÄ—da, den tredje största staden i Litauen, bröt Ambersail masten och startades inte igen tills masten byggdes om 2014.

I 2017 tog Ambersail upp "The Other Side of the World", som var ett nytt seglingsprojekt. Under nästan 10 månader seglade fler än 100 litauiska seglare i Stilla havet och besökte avlägsna platser som Galapagos, Marquesasöarna, Tahiti och andra franska Polynesiens öar, Hawaii, Samoa, Nya Kaledonien, Fiji, Vanuatu, Kiribati och Nya Zeeland. Under detta projekt rundade Ambersail Kapudden för fjärde gången - och 37 litauer har rundat Kapudden ombord på henne sedan 2008.

Litauiska seglaren Rokas Milevičius, som tävlade med Team Brunel 2014-15 tillsammans med Bouwe Bekking, kommer att vara co-skipper på Ambersail i Legends Race.

"Ambersail har redan blivit en legend och en symbol för litauiska seglare. Det öppnade möjligheterna till internationella regattor för oss. Som den första litauen att delta i Volvo Ocean Race, är det en stor ära att tävla med ett litauiskt besättning på Ambersail i The Legends Race", sa han. "Det är också en stor utmaning, eftersom vi kommer att möta rivaler som är villiga att visa sin erfarenhet och potential på Volvo Ocean 60s. Vi förväntar oss en spännande tävling och en stor återförening med andra Whitbread- och Volvo-seglare från hela världen ", tillade han.

Legends Race 2018 Deltagare

Flyer 1977-78

Tokio II 1993-94

Rothmans 1989-90

Silk Cut 1997-98

Amer Sports One 2001-02

Läs också: Roger Nilson accepterar inbjudan till Legends Race

Top