Ari har rundat Kap Horn

I natt nåddes vi av nyheten att Ari Huusela med båten Stark har rundat det ikoniska landmärket Kap Horn. Ari är också den första skepparen från Norden som deltar i Vendée Globe. Han ligger för närvarande på 25 plats.

Det är första gången Ari befinner sig i området och här kommenterar han upplevelsen (fritt översatt): "Värsta någonsin. Ren skräck. Kraftigt lågtryck med 5-10 meter vågor som konstant sköljde över båten och misshandlade den. Det var inte segling, utan överlevnad. Jag försökte gå fort utan att begrava båten i vågorna. All energi var som bortblåst 100M före Kap Horn."

Sjuttio sjömil före udden förändrades plötsligt förhållandena. Vinden mojnade från 30-40 knop till 8. En lättad Ari lyckades se över båten och göra sig en välförtjänt kopp kaffe. Samtalet med ett förbipasserande fraktfartyg värmde också. Glädje varade dock inte så länge då förhållandena återigen hårdnade till strax efter.

Ari fortsätter: ”Det har varit ett magiskt race. Jag har förverkligat min dröm. Det ger mig massor med "sisu" att överleva och ta mig framåt. Att runda Kap Horn var ett stort steg i sig själv, taget av så många personer i mitt team tillsammans med mina sponsorer. Jag är också väldigt tacksam för all support jag får genom sociala medier."

Med 7000M till mållinjen ligger Ari för närvarande på 25 plats.

Ari avslutar: ”Min filosofi är att försöka njuta av varje ögonblick här så länge det varar. Jag har tillräckligt med mat och jag gör det här på mitt speciella sätt."

Följ Ari på hans facebooksida Ari Huusela Ocean Racing.

Top