Archipelago Flying Challenge avgjort

I helgen avgjordes den tredje upplagan av Archipelago Flying Challenge utanför Sandhamn. Rasmus Rosengren vann windfoil-klassen medan Tomas Westergren segrade bland kite-foilarna.


– Idag känner jag mig mör i kroppen samtidigt som jag redan saknar att foila omkring i skärgården. Inget race var det andra likt. Nya vyer och nya utmaningar hela tiden. Förutom raid-formatet var stämningen och sammanhållningen bland deltagarna unik för detta evenemang, berättar windfoil-segraren Rasmus Rosengren.

Windfoil-segraren Rasmus Rosengren. Foto: Daniel Nordlund

– Jag känner mig väldigt glad men rejält trött i benen. Framför allt höger ben då det blev en extremt lång barbordsbog första raid-dagen. I övrigt rätt mosig men med många härliga minnesbilder från helgen, berättar kitefoil-segraren Tomas Westergren.

Kitefoil-segraren Tomas Westergren. Foto: Daniel Nordlund

I kiteklassen var det extremt tajt. Tomas slog sin träningskompis, fjolårssegraren Sebo Fors, med minsta möjliga marginal. Rasmus och Tomas har även kappseglat tillsammans tidigare i F18-klassen. Bland annat vann de 2019 NM och Archipelago Raid två år tidigare.

Hannah Eriksson, enda tjej i startfältet. Foto: Daniel Nordlund

Sammanlagt deltog 31 kite- och wind-foilare i Archipelago Flying Challenge 2021. Antalet hade begränsats av säkerhetsskäl.

Kite-fleetet. Foto: Daniel Nordlund

Start windfoil. Foto: Daniel Nordlund

Det speciella med raiden är att också öar och skär används som rundningsmärken. Banorna hade lagts för att utmana och ta tillvara ytterskärgårdens möjligheter.
– Stämningen var verkligen på topp under helgen, både bland tävlande och funktionärer. En särskild eloge till Hannah Eriksson, enda tjej i startfältet, som gjorde en storstilad prestation på åttonde plats i kitefoil, berättar eventarrangören Mathias Söderström.

Text: Daniel Nordlund
Foto: Daniel Nordlund

Top