Anholt, åh Anholt!

Det är 85 sjömil från Käringön till Anholt, 174 grader. Ælous ler mot oss och vi får en fantastisk resa, 10h halvvind för styrbord. Lagom till vi börjar bli ordentligt hungriga siktar vi hamnen, som är smockfull...

Anholt är en dansk ö i Kattegatt mellan Sverige och Danmark. Ön som är formad som en fågel har en yta på cirka 21,75 km². Cirka 180 människor bor här året runt, men på sommaren kan den siffran stiga till 5000. Delar av ön är naturreservat och den östra delen av ön är Nordeuropas största öken.

Jag tror inte ordet stress existerar på Anholt. Så fort man kliver iland på den sandiga ön mellan Danmark och Sverige är det som att man befinner sig i ett parallellt universum, allting är sig väldigt likt men ändå inte. En kompis sa “det är som att axlarna sjunker en decimeter när man lägger till här” 

Ingen Plats, inga problem

På öns västra spets, i ”näbben” på fågeln, ligger gästhamnen, som har plats för cirka 250 båtar, men jag fick höra att som mest har där legat 600. Är det fullt ”kilar” man bara in sig mellan två andra båtar, lite som en dragkedja, inga konstigheter. Till och med i hamnen råder lugn i kaoset och alla hjälper alla.

Redaktionen Tipsar 

För traditionalisten 

Inget Danmark utan smörrebröd! Promenera upp till byn, antingen “Gjennem Landet” eller längs den norra stranden, till Anholt Kro. Slå dig ner under trädet, beställ ett smörrebröd, eller tre, och en snaps. Klappa lite på hästarna i hagen, dö lycklig. 

För den törstiga

Bakom färjeterminalen och packhusen finns Anholts charmigaste vattenhål - Orakelbar. Lokalen är en gammal industribyggnad och har en gedigen patina efter 100 år. Beställ en Cava Aperol i sann hipsteranda och njut av Anholts bästa utsikt. 

Är du rädd för sjörbjugg eller tycker om Gin är ett besök på Dørken ett måste. De skäggiga männen bakom baren blandar vad som kan vara världens bästa G&T, på lokalt Anholt Gin förstås, 

För den sportiga

Spring barfota längs den södra stranden - motion, utsikt och fotbehandling i ett. När du kommer till en pinne med fjädrar nerstucken i sanden har du sprungit 2.5km, då kan du vända. 

Är springa inte din grej finns det allmäna boulebanor nere i hamnen, strategiskt inklämda mellan glasskiosken och restaurangen Al'Gots! 

För frukostälskaren 

Spiseriet har i och för sig öppet både för frukost, lunch och middag (testa potatispizzan!), men gör dig själv en tjänst och gå hit så fort du vaknar - dagen blir bättre med kaffe och danskt rågbröd. 

För bergsbestigaren 

Det är ensamt på toppen, men det är jävligt fin utsikt. Anholts högsta berg, Sønderbjerget, sträcker sig hela 48 m.ö.h och nås lättast genom en promenad längs södra stranden (se för den sportiga), och sen en promenad genom Anholts motsvarighet till det skottska höglandet. Känner du för lite variation kan du ta vägen genom byn hem, då kan du dessutom stanna och handla förnödenheter eller återhämta dig på Anholt Kro. 

Text: Hanna Ericksson 

Top