America's Cup leder vägen

När America's Cup gick över till foilande katamaraner så följde resten av seglingsvärlden efter. Mängder av foilande katamaraner designades och det var det man skulle skulle segla. Nu har Cupen gått över till foilande enskrovsbåtar och vi börjar redan se hur det påverkar seglingsvärlden. TP52-serien har blivit hetare än någonsin och två nya foilande enskrovsbåtar har designats.

Först var det Eric Monnin som designade Gonet Monofoil, som redan är byggd och seglad. Nu har designern Philippe Briand gjort ett koncept som är väldigt inspirerat av AC75:an. 

Det ända vi vet, utöver det vi ser på bilden, är att den kommer vara 6,5 meter lång. Mer info ska släppas inom kort. Man kan ju undra varför de inte bara har byggt en katamaran. En foilande katamaran hade varit stabilare, lättare, haft mer rätande moment och varit lättare att manövrera. Men America's Cup sätter trender och det är intressant att se hur nya typer av båtar utvecklas. Många var skeptiska till de foilande katamaranerna men det blev fantastiskt!

Top