America’s Cup: Alla lag står inför utmaningar

Samtidigt som American Magic förberedde sig för att frakta Defiant, sin AC75:a, från Florida till Europa för America’s Cup World Series-eventen i Italien och England, var Te Aihe, ENTZ båt, redan på väg redo att mäta sig mot sina motståndare. 

De brittiska och italienska lagen var redan på plats i Cagliari, men när Coronaviruset bröt ut och de europeiska tävlingarna ställdes in hann amerikanerna stoppa sin frakt, vilket betyder att kiwisarna nu är det enda laget utan en fullstor båt att träna i - de har fortfarande sin testbåt, Te Kahu, hemma i Auckland. 

Te Aihe däremot är fast i en container, på väg till Europa. När den kommer fram, kommer den direkt att sättas på ett nytt fraktfartyg, men den förväntas inte komma tillbaka till basen förens i juni. 

Det betyder fem månader utan en båt för försvararen. Vilket onekligen får det att kännas som att ENTZ är det laget som drabbats hårdast av Covid-19, trots att samtliga lag nu står inför en rad nya och oväntade utmaningar. 

Britterna fick överge sin italienska träningsbas för att flyga hem till England. American Magic håller på att flytta från sin vinterbas i Florida tillbaka till Rhode Island, även om det är troligt att de kommer försöka ta sig till Auckland så snart som reseförbuden lättas. 

Luna Rossa är kvar i Cagliari, men båten håller på att lagas efter att bogsprötet och en bit av fören slets loss efter en andra träningsolycka. Men, det pratas också om ett stort managementskifte inom laget då Patrizio Bertelli, och Prada, tagit en stor finansiell smäll i samband med Coronakrisen. 

Tid är den vara inga pengar kan köpa och ENTZ tvingas nu skynda på utvecklingen av sin andra båt - den de ska använda för att försvara sin titel i mars 2021. Medans utmanarna avvaktar sin transport till Auckland, som var planerad att ske i vinter, måste ENTZ kämpa på och hoppas att Kung Bore inte är allt för sträng mot dem under den Nya Zeeländska vintern. 

Det enda World Series Eventet att ännu inte ha blivit inställt är det som är planlagt att 17-20 december i Auckland, även om det kan komma att bli tal om ett ersättningsevent. 

Prada Cup Challenger series, tävlingen där utmanaren ska utses ska äga rum 15 januari till 22 februari. 

Är det mycket att hålla koll på? Lyssna på Searchpoddens America’s Cupspecial avsnitt 1 & 2 

Top