Allt för sjön - Dragplåstret Mach2

Under den gångna veckans båtmässa i Stockholm, Allt för sjön, har flera foilande båtar funnits att beskåda. Flera av dessa var på plats på initiativ av mässarrangören för att locka folk, och det var precis vad de gjorde.


Av dessa båtar var det en foilande motorbåt som riktade sig mot de som pendlar sjövägen till jobbet. Den andra var den franska seglingskatamaranen Phantom, en best  i F18 anda som genom sina foils kommer upp i 30 knops hastighet. Den sista och minsta var Mach2 mothjollen.

I montern som visade upp detta lilla kolfiberkonstverk står 21 år gamla Nisse Åkervall. Nisse som seglat klassen sedan 2011 kommer från Norrköping. Med flera jolleklasser i bagaget, 4:a års studier på seglings gymnasium i Motala och senast förra året en plats på Artemis ungdoms båt på Red Bull Youth Americas Cup ligger Nisse rankad som 35 i världen i Moth-klassen.

Om man frågar Nisse om vem som idag seglar Mothjolle svara han att kravet är kärleken till fart, att åka fort. Förutom det passar och seglas båten av alla som hunnit få taktiken på plats.

Om man ser till vilka som utgör stereotypen för klassen är det två läger, dom lite yngre 20-30 år gamla skiffseglarna, killar och tjejer som kommer från tex 49er. Den andra halvan består av 60-talist ingenjörerna, lite med glimten i ögat. Men det är en båt som inte är helt gratis, väldigt high-tech och passar när man inte har tid att ingå ii en besättning.

Idagsläget finns det ungefär 5 olika tillverkare, alla dessa finns i England eller i Australien. En ny Mach2, andra generationens, moth kostar 170 000 kr, inklusive allt. Om man ser till det begagnade finns det, genertion1, mothar från 40 000 kr. Om man ser till generation 2 får man räkna med att lägga över 100 000 kr.

Den mach2 moth som Nisse tog med sig till båtmässan är faktiskt till salu och hon kan bli din för 120 000 kr. Det finns en smal begagnatmarknad för tillfället, men klassen växer och Nisse tillsammans med de andra svenska mothseglarna hoppas att det fortsätter göras så.

En av fördelarna, enligt Nils, är underhållet på mothjollen. Företaget som säljer och bygger Mach2 båtarna har en slogan som lyder: ’Almost bullet proof’. Enligt Nisse går båten aldrig sönder, trots att den är så extrem och slank så har Nils inte haft ett enda haverie med sina båtar. Bara det borde ju vara argument för att byta till denna klass...

Hur har då mothens deltagande i mässan varit? Det har varit fullt drag i min monter hela veckan, skrattar Nisse. Jag tror många seglare såg den i höstas när TV4 gjorde ett inslag om den, och nu får man en chans att klämma och pilla på den i verkligheten.

Hör av er till Search Magazine, info@searchmagazine.se, om ni har fler frågor till Nisse eller om ni är sugna på att komma igång med att segla i över 25 knop.

Top