Alla tre spanska 49ers blev diskade på VM efter färjeincident

I lördags startade 49er-klassen på VM i Århus. Några av er kanske har märkt att alla tre spanska båtar blev diskvalificerade i det första racet. De blev nämligen straffade efter att ha hamnat i trubbel med en färja under träning dagen innan tävlingen startade.

De tre spanska båtarna lade upp sig tillsammans och testade fart och seglade genom den lokala färjekanalen. Färjan är en snabb katamaran och när de fick syn på den långt borta så han de inte segla iväg. Färjan var därför tvungen att sakta ner och ändra kurs.

Hamnen rapporterade incidenten till tävlingsorganisationen som bestämde sig för att anmäla de tre lagen. Efter en lång förhandling blev de diskvalificerade från det första racet. Deras tränare har dessutom blivit avstängd från att vara på vattnet under de två första tävlingsdagarna.

Straffet påverkar Diego Botín & Iago Marra (regerande europamästare), Federico & Arturo Alonso (VM-brons 2015), och det unga teamet med Luis Arriola & Jorge Roman.

Botín och Marra är det just nu bästa laget och ligger på 17e plats. De måste dock resa sig en nivå för att plocka en nationsplats till OS i Tokyo. Här delas de första åtta platserna ut vilket innebär att en spansk båt måste vara topp åttonde nation för att ta en plats redan nu.

49er-killarna är inte de enda spanjorerna som har hamnat i problem under regattan. Iker Martinez och Olga Maslivets blev påkomna med att ha fuskat med båten och har nu lämnat regattan. Läs mer om det här.

Top