Alex Thomson klarar kvalet till Vendée Globe 2020

Med mindre än fyra månader kvar till start har Alex Thomson säkrat sin plats på startlinjen i Vendée Globe. 

Thomson har genomfört en sex dagars solosegling ombord på sin nya IMOCA 60 HUGO BOSS, vilket betyder att han uppfyller kraven för att få segla Vendée Globe som startar 8:e november. 

“Jag fick uppleva väldigt olika förhållanden, från 2 till 40 knop, både kryss och undanvind” berättar Alex. “Det blev ett bra test av båten. Det uppstod så klart en del utmaningar på vägen, men det är ju också därför man måste göra denna typen av kvaltester” 

“Det var första gången jag seglade solo på båten och det kan jag säga, det är ett sant nöje att segla henne solo. Jag är överväldigad över hur bra hon presterar och hur vår set up funkar. Att vara inomhus skyddad från elementen är en game changer, speciellt då det sliter så otroligt på kroppen att segla offshore i en filande båt” 

Thomson är en av fler än 30 seglare som ska ta sig an denna upplaga av Vendée Globe, en tävling som seglas vart fjärde år och som tar deltagarna från Les Sables d’Olonne 24.000 sjömil runt jorden. 

För att få delta i tävlingen måste skepparna uppnå vissa kriterier. För Thomson som seglade 2016-2017 års Vendée Globe ombord på sin gamla båt, så var han tvungen att genomföra en 2000 sjömil lång segling ombord på den nya HUGO BOSS, som sjösattes i september 2019. 

Samtidigt som britten genomförde sin första soloseglats så kunde han följa sina konkurrenter i Vendée Arctique: “Självklart var den en besvikelse att inte delta i tävlingen”, säger Thomson och fortsätter, “Jag följde tävlingen från båten; det var gastkramande från start till mål. Men samtidigt som jag gärna hade varit med så var vi inte tävlingsredo. Det hade varit en för stor risk för oss att ta så nära inpå Vendée Globe, så det var rätt beslut att inte tävla”. 

Efter att ha kommit trea och tvåa i de två senaste upplagorna av Vendée Globe, fokuserar nu Thomson och hans team all sin energi på ett mål - seger i Vendée Globe 2020-2021: “Vi går en kamp mot klockan, och varje dag fram till start är otroligt värdefull” säger han, “Varje dag så lär vi oss mer om båten och den läroprocessen kommer att fortsätta ända fram till startskottet. Det finns bara ett mål - att vinna. Inget annat spelar någon roll, och allt vi gör mellan nu och november den 8:e måste ta oss närmare det målet”. 

Top