ABBA Voyage och Wallenius slår sina påsar ihop

Wallenius Marines projekt Ocean Bird har ett nytt samarbete med AbbaA Voyage som hade premiär i fredags. 

Wallenius Marine har designat ett fraktfartyg med benämningen "Wind Powered Car Carrier" (wPCC) vid namn Oceanbird. Fraktfartyget kommer bli 200 meter långt, vinddrivet och primärt tänkt att användas för att transportera bilar över Atlanten. 

Oceanbird beräknas kunna transportera 6000-7000 bilar över Atlanten på cirka 12 dagar vilket är något långsammare jämfört med vad dagens fossildrivna fraktfartyg av samma storlek klarar av. Men med en utsläppsvinst på 90 procent (lägre) känns valet solklart.

I fredags hade Abba världspremiär efter 40 år från scenen och hela turnén är i samarbete med Wallenius Marines Oceanbird som är ansvariga för logistiken. 

– Det är oerhört roligt att kunna få det hela att hända i samarbete med Wallenius, som är lika måna om hållbarhet som vi, säger Benny Andersson i ett pressmeddelande från Wallenius Marine. 

Pressmeddelandet fortsätter så här (fritt översatt): 

"Förutom ett intresse för hållbarhet går båda parter kontinuerligt in på ny mark inom sina respektive områden. ABBA har aldrig varit rädda för att bryta normer och är aktuella med sin nya turné Abba Voyage som kombinerar de gamla skatterna med nya låtar framfört på ett unikt sätt. Med Oceanbird-konceptet tog Wallenius också radikalt steg mot verkligt hållbar sjöfart, med vindkraft som primär energikälla för stora lastfartyg. Vingseglen har mer gemensamt med flygplansvingar, och använder aerodynamisk för att få ut mest kraft från vinden."

Läs mer om projekten på www.theoceanbird.com.

Top