7 västkustöar att besöka i sommar

1. Väderöarna 

Väderöarna är några hundra ytterskär i havet utanför Fjällbacka. Här finns många härliga naturhamnar om man kommer med egen båt.

I de gamla lotsfamiljernas renoverade hus huserar i dag Väderöarnas Värdshus som serverar pinfärsk fisk, ostron och hummer. Lyssna till skrönor från den tuffa tiden då skickliga lotsar bebodde dessa karga öar.

Väderöarna drömmer vi om när vi söker total vila och bara vill vara oss själv. Det milda, blåsiga klimatet har skapat en frodig växtlighet bland karga klippor.

Här finns en av Bohuskustens största sälkolonier och har vi tur kan vi få se våra egna nordiska delfiner, tumlare. Gör en äventyrlig dagstur till havs med sälsafari eller kräftfiske!

Resa hit: Med båt från Fjällbacka, boka på tel 0525- 32001 eller via vaderoarna.com.

Bo bra: Väderöarnas Värdshus. Havsutsikt, granitbastu, saltvattensbadtunnor. Medvetet saknas klocka, radio och tv (vaderoarna.com).
Äta gott: Väderöarnas Värdshus serverar utmärkt mat, certifierad av Västsvensk Mersmak.

2. Kärringön

Käringön är en miljö med typisk bohuslänsk bebyggelse.

Upplev en charmig bil- och mopedfri ö med en gammeldags atmosfär och några av Västkustens trivsammaste fisk- och skaldjursrestauranger.

Här strosar vi runt i gränder mellan varsamt renoverade sekelskiftesträhus. Gå på en guidad tur och lär dig mer om öns spännande historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet, hyr en roddbåt eller bada naken vid Friluftsbadet. På Käringön finns det mesta av semesterservice förpackad i en fridfull traditionell bohuslänsk atmosfär.

Resa hit: Båtar går från Tuvesvik på Orust, läs mer om ön på www.karingon.se.

Bo bra: Prisvärt och fräscht på Vandrarhemmet Trollhummern (www.karingon.se). För mer romantiskt med vackra rum, ta in på Lotshotellet, före detta Stephans Käring Hotell 
Äta gott: Petersons Krog har bra läge vid havet och skön stämning. Även Ökrogen  serverar mycket goda fiskrätter.

3. Hållön 

Utanför Smögen ligger Hållö med Bohusländs äldsta bevarade fyrtorn från 1842.

Ön är en av Västkustens mest speciella med stora mjuka rundslipade klippor och fantastiskt klart havsvatten.

Vandrarhemmet Utpost Hållö i huset bredvid fyren är en upplevelse att bo i. Missa inte det! Vandrarhemmet ligger på sydsidan av ön som är naturreservat.

Bröllopspar gillar att vigas i Hållö kapell.

På ön finns många fina badklippor. Marmorbassängen på öns västra sida är omtalad för sitt turkosblå klara vatten och har underbara slipade klippor att hoppa från. Slättehälla är en häftig stor plan klippyta från istidens avtining.

Resa hit: 15 minuters båtresa från Smögen (www.utposthallo.se).

Bo bra: Vandrarhemmet Utpost Hållö är ett häftigt boende i klippig havsmiljö (www.utposthallo.se)

4. Brännö 

På västra sidan mot öppet hav låg Brännö Brygga, känd genom öns mest namnkunniga person Lasse Dahlqvists visa.

Brännö var lotsarnas ö och Göteborgsskärgårdens viktigaste ö för handel och sjöfart söder om Göta Älvs mynning.

Mysiga Brännö Värdshus serverar utsökta fisk- och skaldjursrätter. Värdshusets bageri erbjuder färskt kaffebröd och konditorivaror, så missa inte en skön sensommarfika (brannovardshus.se).

Brännö är ett levande, mysigt skärgårdssamhälle med all tänkbar service. Perfekt att tillbringa några roliga sommardagar här bland avslappnade och välkomnande öbor.

Resa dit: Båt med Styrsöbolaget från Saltholmen.

Bo bra: Charmiga Brännö Varv Bed & Breakfast (brannovarv.se).

Äta gott: Brännö Värdshus, utsökta fisk- och skaldjursrätter. Café Husfik som drivs av musikern José Gonzáles syster Maria

5. Styrsö

Promenera till Styrsö Kyrkby och utsiktsberget Stora Rös som har en bronsåldersgrav och fri sikt över hela skärgården.

Utterviksbadet har fina badmöjligheter från klippor och sandstrand.

Ta ett salt dopp och fortsätt en skön vandring runt ön med sina utmärkta promenadstråk vid havet, båtbryggor, caféer och prisvärda boenden.

Ta in på Styrsö Bed & Breakfast som har havsutsikt. Ät en frukost på grannpensionatet Styrsö Skäret med 50 meter till badbryggan.

Styrsö är en ö med skönt avslappnad atmosfär i Göteborgs skärgård.

Resa dit: Med 11:ans spårvagn tar man sig från centrala Göteborg till Saltholmen och vidare ut med båt till Styrsö.

Bo bra: Styrsö Bed & Breakfast. Pensionat Styrsö Skäret. Äta gott: Café Öbergska i Bratten med sin mysiga örtgård.

6. Kosteröarna 

Större delen av Nord- och Sydkosteröarna är naturreservat och det omgivande vattnet tillhör sedan år 2009 Kosterhavets nationalpark. Dessa öar utanför Strömstad är Sveriges västligaste bebodda plats.

Sydkoster har mest bebyggelse, träd och grön natur. Nordkoster är mer karg med mycket klippor och fina vandringsleder. Vi oss fram till fots och på cykel och slipper biltrafik. Sydväst om öarna breder Kosterarkipelagen ut sig med kobbar och skär och fyrplatsen Ursholmen längst ut, dit det går båtturer på sommaren.

Resa hit: Färja med Koster Marin från Strömstad cirka 45 minuter. Se www.kostermarin.se. Info om cykeluthyrning: kosteroarna.com/kostercykeln.

Bo bra: Hotel Koster i Ekenäs på Sydkoster (www.hotelkoster.se). Budgetalternativ: rum i privathus.
Äta gott: Kosters rökeri i Ekenäs, inriktat på skaldjur och med utsikt över Kosterfjorden ((kostersrokeri.wixsite.com).

7. Marstrand 

Den amerikanska nyhetskanalen CNN utsåg år 2013 Bohusläns kust till världens sjunde vackraste vildmarksområde. Motiveringen löd:
"Om du någonsin fantiserat om att ljudlöst glida genom vattnet på en kajak, campa på öde stränder, njuta av midnattssolen, andas frisk havsluft, så hittar du ingen brist på upplevelser här. Denna sublima kuststräcka sträcker sig till gränsen mot Norge och är beströdd med en skärgård av cirka 8 000 öar och skär".

Vi kan bara hålla med. Att ligga på en blankslipad klippa en sommarsolnedgång, hoppa i det salta havet med sin tång och sina musslor är en av Nordens vackraste naturupplevelser.

Men öarna längs Västkusten erbjuder inte bara vacker natur, här finns även välbevarade fiskesamhällen med sjöbodar, mysiga krogar, sälsafari och viskvällar vid havet. Oavsett om man drömmer om mycket glädje och skratt eller ändlös himmel och hav med tystnad och frid hittar vi mycket av det på dessa 12 fantastiska öar.

Sommaridyllen Marstrand ligger på de två öarna Marstrandsön och Koön. Under 1800-talet blev Marstrand en av Sveriges tidigaste och populäraste badorter, inte minst tack vare att kung Oscar II:s semestrade här på somrarna.

Platsen har bevarat sin elegans och är ett favorittillhåll för seglingsälskarna med party, roligt hålligång och flärd på snygga krogar längs hamnkajen.

Marstrandsön är en trähusstad som på sommaren blir landets seglingsmetropol och årligen är utgångspunkt för Marstrandsregattan, och andra stora seglingsmästerskap.

Resa hit: Med buss eller bil och sista biten med linfärja för gångtrafikanter.

Bo bra: Marstrands Havshotell 

Äta gott: Lasse Majas Krog på kajen är charmigt och serverar ypperlig mat, som spaghetti alle vongole, med små musslor 

Top