7 tips för dig som vill segla på natten

Det är både coolt och lite läskigt att segla på natten. Mörkret kommer och det är bara känslan, vinden och vågorna som har makten. Det är därför otroligt viktigt att du har koll på grund principerna och är väl förberedd.

1. Flytväst – Se till att alla ombord har flytväst och att även annan räddningsutrustning finns med ombord.

2. Elektronik – Innan avfärd är det bra att ha koll på hur elektroniken fungerar ombord med sjökort etc. Vi vill inte ha några misstag under seglingen…

3. Lampor – Det finns risk att du möter andra båtar på havet och det är viktigt att ha kunskap om deras lampor och vad som betyder vad så det inte blir missförstånd skeppare emellan.

4. Kläder – Även fast det är varmt på dagen kan det bli kallt på natten. Det känns kanske självklart men i många fall kan det glömmas bort under en varm dag och när kylan väl kommer vill man vara förberedd.

5. Natt vakare – Ha alltid en vaken ombord och på vakt inför andra båtar eller saker i vattnet.

6. Ta det långsamt – Det är ingen brådska och segling på natten får ta tid. Hellre lite långsammare än att det går överstyr. Ingen tid för panik eller stress.

7. Ficklampa – Ögonen blir sämre på natten och det är svårare att se. Se därför till att lamporna har batterier och fungerar ordentligt innan avfärd.

Trevlig resa!

Lista inspirerad av Sail Universe. 

Top