6 veckor på drift - Tulikettu är hittad

Den 18 april, i samband med en transportsegling av havskappseglingsbåten Tulikettu från Cascais, Portugal till hemmahamnen i Gosport, England trodde besättningen att de aldrig skulle få se sin tävlingsbåt igen.  

Den 18 april krockade segelbåten Tulikettu med ett oidentifierat föremål och båten började ta in vatten. Räddningstjänst påkallades, men båten befann sig 300 sjömil från kusten, vilket är för långt för en helikopter så hjälpen var långt bort. Besättningen på fyra fick arbeta hårt för att hitta läckan och försöka stoppa båten från att sjunka. Ungefär tio timmar efter krocken kom räddningstjänst och besättningen trodde då att de kanske hade lyckats laga skrovet. 

När räddningsbåten väl kom stod rorsman för ett svårt beslut; antingen lämna båten i tro om att aldrig få sen den igen eller vänta och se om lagningsförsöken var framgångsrika. Vädret blev allt sämre och besättningens säkerhet är såklart viktigast så Tulikettu lämnades åt sitt öde. 

Sökandet efter båten fortsatte när vädret blivit bättre i hopp om att lagningen fungerat och hon slutat ta in vatten, men avslutades den 30 april när inga spår syntes till. 

Den 23 maj gjordes däremot en ny iakttagelse och ryktet om den ensamma båten hade spridit sig. En annan segelbåt utanför Portugals kust hade sett Tulikettu flyta omkring och kontaktade Tulikettu Racing Team på deras sociala medier och räddningsaktionen tog fart igen. 

"Det var en otrolig känsla när vi hittade båten sex och en halv vecka efter att den försvann", sa Arto Linnervuo, skeppare och ägare av Tulikettu Racing Team på söndagen i Portimão, Portugal.

Efter dussintals flygtimmar, otaliga driftberäkningar och hundratals sjömils sökning med bärgningsbåtar hittades Tulikettu lördagen den 4 juni, cirka 100 sjömil väster om Cape Saint Vincent, sydspetsen mellan Lissabon och Gibraltar. Yachten bogserades till hamnen i Portimão söndagen den 5 juni där hon kommer att genomgå en grundlig inspektion och bedömning av skadorna.

"Berättelsen hade trots allt ett lyckligt slut. Lördagen var en av de lyckligaste dagarna i mitt liv. Det var en otrolig räddningsoperation som stödde denna insats, som involverade mer än ett dussin proffs från Finland, England, Portugal, Spanien och USA. Jag är särskilt stolt över att räddningsaktionen leddes av mitt eget Tulikettu Racing-team som flögs in för att assistera på plats, säger Linnervuo, som var ombord ett av flygplanen. 

Top