50 tecken på att du bor på en segelbåt

Magnus Lindén har erfarenhet från ett halvt sekel av segling och över 100000 sjömil ombord på ett 50-tal båtar som charterskeppare, leveransseglare och på egen köl som långfärdsseglare. Idag lever han tillsammans med Lucina på båten Sarita i Medelhavet. Nu har paret listat 50 tecken som avslöjar att de bor på båt.

"Att bo ombord på en segelbåt är för oss inte bara ett sätt att få segla, det är en livsstil. Med glimten i ögat har vi nu försökt definiera vad de gemensamma tecknen är för oss som bor ombord i jämförelse med de som bor iland. Förhoppningsvis kan de ge både ett igenkännande leende och/eller insikter i vad skillnaderna är."

Känns något av de 10 första igen (se nedan)? För övriga tecken (11-50) får du ta dig vidare till bortomhorisonten.nu. Enjoy!

1. Fastän du ständigt lagar en sak samtidigt som två nya går sönder så kan du känna dig oerhört priviligerad.

2. När du blir bjuden på middag iland så är den finaste efterrätten du kan få ett erbjudande om att få ta en varm dusch.

3. Du vill ha helt tyst omkring dig för att kunna känna och höra vinden 

4. Du vaknar på nätterna och tittar ut genom fönstret för att se i vilket väderstreck du ligger.

5. Du smakar på vattnet du hittar på oväntade ställen i din bostad för att avgöra om det smakar sött eller salt.

6. När vänner beskriver att du lever ett drömliv så är du medveten om att det egentligen är ett liv med att reparera och underhålla en båt på exotiska platser. 

7. Du kan laga en trerätters gourmé middag med bara en kastrull.

8. Du lämnar aldrig något ätbart framme utan att ha lagt det i en behållare och kollat att det tätslutande locket verkligen sluter tätt.

9. Du räknar pumptagen då dina vänner spolar efter sig på toaletten.

10. Du vet att en av de finaste gåvorna någon iland kan ge dig är att erbjuda dig att använda deras tvättmaskin.

Sarita till ankars. Foto: Magnus Lindén

Top