5 saker att göra när det börjar bralla

Föreställ dig att du är ute och seglar, solen skiner, det är varmt, det blåser 5-6 m/s - det kommer bli en fantastisk dag! Men så plötsligt ser du hur det börjar gå gäss, vinden ökar och du känner att hårdare väder är på väg in. Dags att förbereda sig! 

1. Städa upp 

Minns Murphy’s lag “kan det fastna så gör det det”. Kika runt i båten för att se till att allting är “ship shape”. Att ha max tryck i grejerna är kul, men när vädret stökar vill du inte ha en stökig båt så att du riskerar att snava över eller att t.ex. fall och skor korvar sig ifall du måste du släppa tryck i panik. 

2. Sjöstuva inne i ruffen 

Säkerställ att allt som skulle kunna lossna inte gör det. En stilla dag på sjön kanske det är okej att ha porslin och pryttlar stående framme, men det är mindre kul att behöva ta sig igenom en hinderbana av saker om det börjar gunga. 

3. Reva 

Det är bra att öva på att reva dagar när det inte blåser så mycket så att rutinerna sitter när det gäller - att lära sig reva för första gången i kuling brukar sällan va en bra idé. När vinden sen börjar bygga kan det vara skönt att reva förr snarare än senare, innan det behövs. 

4. Byt kläder

Om vädret ändras hastig kan shorts och t-shirt rent utav vara farligt. Det händer ofta i hårt väder att såväl skeppare som besättning är fast på sina positioner för att lyckas segla båten säkert. Att försöka problemlösa och prestera blöt och huttrandes är sällan en bra approach - på med sjöstället. 

5. Hämta flytvästen 

Om den inte redan är på, ta på dig flytvästen. Ingen tror att de ska trilla över bord tills de helt plötsligt ligger i plurret. Chansen att överleva en man över bord-situation ökar signifikant om du har flytväst på dig! 

Top