5 klassiska J-båtar!

J-båt är en långkölad segelbåtstyp som bland annat användes under America's Cup 1930-1937. I dag finns endast tre av de ursprungliga J-båtarna kvar; Shamrock V, Endeavour, Velsheda.

Vi tar oss en titt på 5 klassiska J-båtar:

Endeavour

Endeavour byggdes till Thomas Sopwith som använde sin expertis inom flygplansdesign för att se till att båten var den mest moderna båten i sin tid med skrov och mast gjorda utav stål. Hon sjösattes 1934 och vann många tävlingar under sin första säsong, dock misslyckades hon med att vinna America’s Cup där hon utmanade Rainbow. 1984 köptes hon av Elizabeth Meyer som under 5 år renoverade henne så att hon återfick sin forna glans.

Shamrock V

Shamrock V sjösattes 1930 och var den första brittiska båten att byggas enligt de nya J-klassreglerna. Hon beställdes av Sir Thomas Lipton inför hans deltagande i den femte upplagan av America’s Cup. Även om hon renoverats många gånger är hon är den enda J-båten som aldrig riktigt förfallit. Hon väger 146 ton och är 120 fot lång.

Svea

Svea byggdes färdigt så sent som 2017 efter ritningar gjorda av svenska Tore Holm 1937, och vann sin första J-Classtitel 2018 då hon tog hem segern i St Barths Bucket. Hon byggdes av det holländska varvet Vitters och är med sina 43.6 meter lång den största J-båten som någonsin byggts. 

Rainbow

Rainbow byggdes av Holland Jachtbouw 2012. Hon är den senaste J-båten som återskapats och byggts efter originalritningarna från 1930-talet. Rainbow vann America’s Cup 1934, men skrotades 1940 på grund av metallbristen som rådde under andra världskriget. När hon återskapades gjorde man en del moderniseringar med skarpare linjer som följer de nya J-Class reglerna.

Velsheda

Velsheda byggdes 1933. Designad av Charles Nicholson och byggd av Camper & Nicholson i Gosport. Velsheda byggdes till affärsmannen W.L. Stevenson och döptes efter dennes tre döttrar, Velma, Sheila och Daphne. Mellan 1933 och 1936 var Velsheda framgångsrik i många tävlingar mot de andra J-båtarna som Britannia, Endeavour och Shamrock. Velsheda togs sedan ur bruk fram till 1980-talet. Efter omfattande ombyggnad sjösattes hon på nytt 1997. Nu ägs båten av den holländska affärsmannen Ronald de Waal.

Top