49er: Team Hedström-Västernäs är laddade för VM

Världscupsseglingarna i Miami har precis avslutats, men för seglarna i Nacra 17, 49er- och 49er FX-klasserna blev det ingen rast eller ro. Imorgon drar nämligen årets VM för dessa tre OS-klasser igång i Florida. På plats finns flera svenska seglare, bland annat 49er-besättningen Team Hedström-Västernäs. I pressmeddelandet från dessa nedan kan du läsa mer om teamets tankar och fokus inför detta viktiga VM under OS-året 2016.


Team Hedström-Västernäs fokuserar på sin prestation på VM!

På tisdag börjar VM för 49er i Clearwater, Florida. Det är det andra världsmästerskapet på tre månader och man skulle kunna tänka sig att inte mycket har hunnit ändra sig sedan dess. För Fritiof Hedström och Victor Västernäs har det dock verkligen gjort det, de har båda bytt seglingspartner.

Efter VM i Argentina bestämde sig våra respektive partner att de skulle segla med varandra och då stod vi båda utan fortsatt OS-satsning. Att vi skulle segla med varandra låg nära till hands men att det skulle fungera bra var ingen självklarhet. Det första vi gjorde innan vi ställde oss i båten tillsammans var att sätta upp ramar för beteende och prata igenom vad vi tyckte segling egentligen handlar om. Vi hittade varandra på ett bra sätt har tagit raska steg framåt som lag och individer. - Victor Västernäs

Fritiof och Victor började segla i mitten av januari och för knappt en vecka sedan gjorde de sin första världscup tillsammans i Miami. Nu är det alltså dags för VM och efter tolfteplatsen i Miami hoppas paret på att fortsätta på samma spår.

Vi kommer att ha samma fokus nu som i Miami, det är andra seglingsförhållanden här men vi kommer bara jobba med vår prestation och utföra så bra segling som möjligt. Här i Clearwater har det varit svårt att förutse vädret, det har varit många väderomslag under vår träningsvecka här. Vi seglar på mer öppet hav, så vågor kommer att bli en ny dimension till seglingen här, det är framförallt viktigt i manövrar. - Fritiof Hedström

Till den här säsongen har det svenska laget dessutom bytt coach, storseglaren och onsalabon Sebastian Östling är ny mentor.


Sebastian har bra erfarenheter av att jobba i nya konstellationer från sin 470 och 49er segling. Han hjälper oss att highlighta vilka prioriteringar vi ska ha i det här skedet av vår satsning. Han ser mycket till helheten och de stora sakerna istället för att älta de små grejerna, han påpekar ofta att det inte är möjligt att göra alla manövrar perfekt för oss ännu. Samtidigt har han en härlig energi och det är svårt att få tyst på honom när han går igång för att hjälpa oss. - Fritiof Hedström

VM seglas i sex dagar, där de tre första är kval till guld- och silverfinaler. På söndag seglas medaljrace med topp tio. Tävlingarna följs på 49er förbundets hemsida och det kommer att bli livesändningar via youtube fredag till söndag.

I 49er klassen representeras Sverige även av Carl P Sylvan-Marcus Anjemark samt Victor Bergström-Niclas Düring.

Team Hedström/Västernäs kan följas på deras facebook-sida.

Promo-video för VM:etTop