3 gånger internationella mästerskap på hemmaplan

Svenska klubbar är attraktiva som arrangörer av internationella mästerskap och 2019 arrangerar Oxelösunds SS ORC EM, Marstrands SS EM för 12 mR och Råå Jolleklubb är redan kontrakterade för E-jolle VM 2020.

Vinnaren från ORC EM 2017 svenska Team Pro4U får försvara titeln i klass C på hemmaplan i Oxelösund i augusti. Foto:Sander van der Borch 

-Vi är duktiga i Sverige på att arrangera kappseglingar och det vet många utländska seglare, säger Isabelle Lindsten, kappseglingsansvarig på Svenska Seglarförbundet. Det finns även ett mål uppsatt på riksnivå att öka antalet internationella idrottsevenemang i Sverige just för att staten och besöksnäringen ser att dessa evenemang bidrar till en positiv utveckling. Vi inom seglingen kan bidra till att nå det målet genom att söka och få arrangera fler VM, EM och världscuper i våra olika klasser.

EM i ORC i Oxelösund
Oxelösunds SS har redan 61 anmälda båtar till EM i ORC 11-17 augusti. Mästerskapet är öppet för båtar mellan 30-50 fot som har ett ORC mätbrev och omfattar både offshore och inshoreseglingar. 

- Klubben har som målsättning att anordna en större regatta vart 3 – 5 år. Ambitionen är att bibehålla sedan länge upparbetad hög kompetens som arrangör av kappseglingar. Vi hoppas både deltagare och publik får minnet av en fin upplevelse med sig hem och gärna återkommer till den båtvänliga staden Oxelösund, säger Roger Eriksson, tävlingsledare.

Läs mer om ORC EM.

EM för de klassiska tolvorna i Marstrand
Marstrands SS står värd för EM i de klassiska 12-meters yachterna 31 augusti-1 september då Västkustpubliken kommer att bjudas på kappsegling, uppvisnings- och sponsorevent inför storpublik vid Västkustens pärla. 

-Vi är oerhört stolta över att denna armada av unika Tolvor återigen kan få kappsegla längs landets kuster. Dels är båtarna i sig rena konstverk, dels ger vi en ny generation kappseglare möjlighet att få testa och känna på den här unika seglingsupplevelsen, säger tävlingsledaren Lasse Molse

-12mR-klassen har en oerhörd historisk tyngd, bland annat som OS-klass under ett antal år och som tävlingsbåt under America’s Cup från 1958 fram till 1987. Det är med glädje som vi nu återtar Tolvornas glans under Europamästerskapen i Marstrand.

Läs mer om EM i 12mR.

E-jolle VM i Råå Jolleklubb 2020
Råå Jolleklubb har redan blivit kontrakterade som arrangör för E-jolle VM nästa år, 6 – 18 juli 2020 och ser fram emot att välkomna 130 killar och tjejer från hela världen.

-Vi är väldigt stolta och glada över att få möjlighet att arrangera VM i en av Sveriges mest populära juniorklasser och ge våra svenska seglare möjlighet att möta världens bästa E-jolleseglare på våra fina hemmavatten i Öresund, säger Peter Jönsson, ordförande i Råå Jolleklubb.

Top