200 km/h i 20 knops vind

Nu är äntligen Emirates Team New Zealand med Glenn Ashby i spetsen ett steg närmara sitt världsrekord. Under senaste försöket registrerades inte mindre än 200 km/h vid 20 knops vind. Missa inte klipp och bilder nedan.

Teamets tålamod har testats rejält de senaste månaderna men nu är man äntligen igång. Landjakten Horonuku har fått pröva sina vingar på snustorra Lake Gairdner i vindar som ligger i den härad som krävs för att slå rekord.

En lovande väderprognos i kombination med rapporter om en torr sjö räckte för att landsspeed-teamet skulle mobilisera sig ytterligare en gång. Efter att Horonuku riggats i temperaturer kring 40°C var det bara att sätta sig ner och vänta på eftermiddagens front. Första försöket genomfördes i 20 knops vind och resulterade i 190 km/h. Glenn gippade utan att stanna direkt in i andra försöket som blev dagens höjdare; dryga 200 km/h i 22-23 knops vind. Därefter gjorde man körde man ytterligare 10 repor i cirka 17 knops vind.

"Det var ett tufft arbete att styra," konstaterad Glenn och fortsätter. "Det råder konstant hög belastning och nu ligger fokus på att hitta lösningar för att minska den vilket kommer att förbättra prestandan överlag."

Inte mycket mönsterdjup kvar på däcken efter en dag på saltbanan. Foto: Emirates Team New Zealand

Ytterligare en kommentar från Glenn: "Det var precis så som jag hade föreställt mig att det skulle vara i de här hastigheterna. Det händer mycket hela tiden, men jag är 100% bekväm med att fortsätta trycka gasen i botten till gränsen är nådd. Det är @*#%!$ häftigt."

Den här bilden säger en hel del om förutsättningarna kring Project Land Speed; öde, kargt och exponerat. Foto: Emirates Team New Zealand

Top