2.37.01 - nytt banrekord på Tjörn Runt för Progressiva

Två, trettiosju, noll ett - så lyder det nya banrekordet runt Tjörn. Vi får det bekräftat en kvart efter att vi gått i mål. Vi har krossat det gamla rekordet med 17 minuter… 

21.00 Onsdag, Brunnsparken, Göteborg

Det står Johnie Berntsson på telefonens display “Tjenare Hanna! Vill du med och segla Tjörn Runt ombord på Progressiva, det är ett 55 fotare i kolfiber. Vi tränar imorgon klockan halv sex”

Någon timma senare är det klart, jag ska alltså segla mitt första Tjörn runt. 

18.30 Fredag, Stenungsbaden 

2.59.28 står det tryckt på ena ärmen på min orangea teamtröja. Det är Progressivas snabbaste tid på Classic-banan. “Banrekordet lyder 2.56 något” berättar Jonas Edin som varit med och byggt båten, “så det vill vi slå imorgon. 

20.35 Fredag, Villa J.C. Stevens 

“Fördäck Hanna, hur känner du för det?” Vi har precis gått igenom banan, och morgondagens prognos när Johnie ställer frågan. 

Jag är normalt storskotare/taktiker när vi kör matchracing, och det ska blåsa Örnbrall… Jag tittar skeptiskt på vår glade skeppare som med obotlig optimism fortsätter “du slipper selen, David kör längst fram, kom igen det blir kul”. Jag nickar, fortfarande något skeptiskt, och tänker att det här kommer bli blött. 

07.45 Stenungsbadens Brygga 

“Vädret är enligt prognos, kanske ännu lite mer vind än vi trodde” meddelar Olof, vår navigatör, när vi gör oss redo att docka ut från bryggan, “Har alla flytväst på?”

09.09.45 Startlinjen 

“15, 14, 13…” hör jag mig själv ropa, och slänger en blick på David, vår fördäckare, som signalerar att det är bara att gasa. Regnet piskar oss i ansiktet samtidigt som vi lyckas timea linjen perfekt.

11.15 Lördag, Kyrkesund   

“Sträck på dig!” Ropar Andreas, vår stortimmer. Vi forsar fram i Kyrkesund, vinden är sydlig och vi seglar nästan negativt med storen samtidigt som vi vingar vår Jib-Top. Asgarv från brunnen samtidigt som jag vänder mina 157cm om och gör en profan gest med handen som inte vilar på gajen. Jag får snart uppbackning av grinder Mattias som har lite bättre räckvidd, och vi tar oss igenom Kyrkesundsrännan ivrigt påhejade av de mycket tappra åskådarna som vågat sig ut. 

11.40  Lördag (typ) nära Skåpesund

“Hur ligger vi till?” ropar Johnie till mig, “Vi har 20 minuter på oss” svarar jag. 

“Då har vi det”, svarar en leende Johnie, “där borta är mållinjen!” 

Strax därefter får vi ett skott, vi korsar mållinjen som första båt och vi vet att vi satt ett nytt banrekord. Jubel utbryter ombord, det highfiveas, det kramas, och det kvajlas tamp. 

14.00 Lördag Kokaburra 

När vi någon timma efter målgång sitter och käkar lunch har jag mentalt redan börjat tänka på nästa år, och frågar jag vår trimmer Erik vad han tror om tiden, 2.37.01 - kan vi slå den? 

“Ja, vi var lite konservativa i vår segling med tanke på den hårda vinden, så vi valde ju att inte pusha det alltför hårt”, svarar han och fortsätter “vi hade inte någon speciellt hög maxfart, vi kom upp i 15 knop innan Kyrkesund, däremot seglade vi nästan aldrig under 10. Det var det som var nyckeln till att vi slog rekordet, men det finns flera minuter att kapa.” 

Tack Johnie för att jag fick följa med, och tack hela besättningen för grymt jobb - nästa år satsar vi på 2.30! 

Team Progressiva Tjörn Runt 2019
Johnie Berntsson Roger Edin, Olof Bengtsson, Jonas Edin, Andreas Axelsson, David Johansson, Claes Palmquist, Oscar Angervall, Erik Malmberg, Lars Karlsson, Börje Ivarsson, Trond Jansson, Peter Johansson, Tommy Witedal, Johan Jaktlund, Jörgen Würtz, Krister Pettersson, Mattias Jönegren, Mattias Nordevik, Kenne Andersson och Hanna Ericksson

Text: Hanna Ericksson / Redaktör på Search / Mid Bow 

Top