18 meter finskt hantverk - vi kikar närmare på lyxkatamaranen OE60

Katamaranen var från början ett ”one-off” bygge som beställdes av en passionerad privatperson, men alla inblandade var så nöjda att man nu bestämt sig för att serieproducera den 60 fot långa katamaranen. Vi tittar närmare på båten som ska ta search över atlanten

Ocean Explorerkatamaranerna tillverkas i båtbyggarmeckat Jakobstad i Finland, vägg i vägg med Nautor’s Swan och Baltic. Men det är inte bara postkoden som OE delar med de anrika varven: lyxkatamaranen är designad av ingen mindre än German Frers, och många av de båtbyggare som är engagerade i projektet arbetar även hos grannarna.

OE60 är den första i en serie av high performance-katamaraner där varje detalj är noga avvägd för att bjuda på högsta möjliga komfort, utan att ge avkall på seglingsegenskaper. Man har till exempel valt en lösning med C-formade centerbord vilket skapar ett lyft  som gör båten snabbare i alla vindregister, förutom i riktigt lätt vind. Att centerbordens höjd går att justera är en viktig trimfunktion som samtidigt är praktiskt då man går från två meters till en meters djupgående när de är upphissade – vilket gör att man kan segla till vackra men grunda naturhamnar.

För optimal prestanda är riggen från Lorima och alla tunga detaljer, såsom balkar och skott, tillverkade i kolfiber. Skroven är byggda i glasfiber som standar, med det finns möjlighet att beställa båten med kolfiberskrov som tillval, dock har man räknat på att viktbesparingen det skulle ge inte skulle motivera ökningen i kostnad.

Inför atlantseglingen har man skaffat en ny maxstor gennaker, 320 m2 från North Sails. Ett segel som kommer ge fin fart på öppna bogar i lättare vind.

Det märks att båten är byggd med våra nordiska vintrar i tanken, med en väldigt mysig navstation i salongen där man enkelt kan kontrollera alla funktioner utan att behöva gå ut i nordisk kyla eller, som i detta fallet, gassande karibisk sol. Salongen har fönster runt om hela horisonten och är en fantastiskt fin social yta. Ett större vardagsrum än de flesta av oss egentligen behöver eller har. 

Översikt

  • Längd: 60 fot / 18,5 m
  • Bredd: 9,07 m
  • Djupgående: 1-2 m
  • Vikt: 19 ton
  • Pris: €3,9 Miljoner för seglingsklar båt, fullt utrustad, ink. segel och träning

Top