15-årige Vidar Nyström på pallen i polska Puck

När helgens deltävling i polska windfoil-cupen avgjordes i Puck vid Östersjökusten tog Vidar Nyström (15 år) från KSSS en meriterande tredjeplats i juniorklassen.

Sammanlagt 40 seglare tävlade, varav 18 i juniorklassen.
”Det var tuffa förhållanden med hårdvindssegling tre av fyra tävlingsdagar. Jag är helnöjd och hängde med riktigt bra i den tuffa konkurrensen” säger Vidar Nyström.

Som för alla seglare är detta en speciell säsong för Vidar med få tävlingar och lite resande.
”Jag skulle tävlat i ungdoms-VM i Formula-foil i Polen men det blev inställt. Vi hade redan köpt biljett och bestämde oss för att resa ändå när vi fick chansen att vara med i polska cupen.”

Vidar började med windfoil förra året och har bakgrund inom RS:X, Bic 293 och Kona One.
”Jag har utvecklats mycket denna säsong som började tidigt. Vi blir en allt bättre träningsgrupp i Stockholm vilket varit viktigt när jag inte kunnat resa.”

Den olympiska vindsurfingen befinner sig i en brytningstid. Vid det OS som preliminärt avgörs nästa år i Tokyo är RS:X OS-klass för sista gången. Vid de olympiska spelen 2024 i Paris gör foil entré som OS-klass genom iQFoil. Vidar är en av dem som fått tillgång till den nya iQFoil-utrustningen. Målet är satt.
”Målet är OS - 2024 eller 2028.”

Pappa Hans Nyström är sparring på vattnet. Han har egna OS-meriter från Los Angeles 1984 då han representerade Sverige i Windglider-klassen. Vidars tränare är Fanny Baumann.

Resultatlistan hittar du på facebooksidan Polskie Stowarzyszenie Windsurfingu.

Text: Daniel Nordlund
Foto: Rafal Czepulkowski

Top