10 kvinnliga seglare som inspirerar oss

Idag är det Internationella kvinnodagen och vi lyfter fram tio kvinnliga seglare som har gjort fantastiska bedrifter. 

Foto: BT

Ellen Macarthur - 41 år - England

Den 7 februari 2005 blev Ellen Macarthur den snabbaste ensamseglaren runt jorden när hon gick i mål efter 71 dagar, 14 timmar, 18 minuter och 33 sekunder. Dagen efter målgången blev hon adlad och tituleras därför numera som Dame Ellen Macarthur. Idag hålls rekordet av Francois Gabart men Macarthurs rekord är fortfarande bäst bland kvinnor. 2008 tilldelades hon franska hederslegionen av Frankrikes president Nicolas Sarkozy. 2010 lade hon karriären på hyllan och grundade 'The Ellen MacArthur Foundation'. Målet med den är att jobba för övergången till en cirkulär ekonomi som hon tror skulle vara mer hållbar än dagens ekonomi som bygger på linjära modeller.

Foto: Team SCA

Samantha Davies - 43 år - England

Sam Davies fick stor uppmärksamhet i seglingsvärlden när hon slutade fyra i Vendée Globe (solo runt jorden) 2008-09. På det resultatet och flera andra fina resultat i IMOCA-klassen fick hon chansen att vara skeppare för Team SCA. SCA blev det första laget med endast kvinnor på tolv år och kom sexa av sju lag men visade på en enorm utvecklingskurva när man vann den näst sista etappen.

Foto: Gerald New

Dee Caffari - 45 år - England

2006 blev Dee den första kvinnan att segla ensam runt jorden - åt fel håll. Hon seglade alltså västerut mot strömmar och passadvindar. I februari 2009 slutförde Caffari Vendée Globe och blev därmed också den första kvinnan att segla ensam runt jorden åt båda hållen. Efter en lång meritlista inom havskappsegling fick hon en plats ombord på Team SCA i Volvo Ocean Race 2014-15. Idag är hon den enda kvinnliga skepparen i Volvo Ocean Race 2017-18 ombord på Turn the Tide on Plastic, som även innehåller svenske Martin Strömberg.

Foto: Chris Garbacz

Anna Östling - 34 år - Sverige

Anna började segla match racing 2006 och redan 2007 kom resultaten i form av en fjärdeplats på EM. 2009 tog hon VM brons och blev sedan uttagen till att representera Sverige i match racing på OS i London. OS blev en besvikelse, men med stor revanschlusta startade en ny satsning med ett nytt lag på världstouren i match racing. Sedan dess har laget vunnit bl.a två VM-guld och blivit nominerade till årets lag och Jerringpriset på Idrottsgalan. Idag jobbar Anna på att återigen få till en damklass på Match Cup Sweden och är en stor förebild för många unga seglare i Sverige.

Foto: SVT

Marit Söderström Nord - 55 år - Sverige

Marit från Västerås är en av Sveriges bästa seglare genom tiderna. Hon har tio VM-guld i Laser, E-jolle och 470. Tillsammans med Birgitta Bengtsson tog hon OS-silver i 470 1988 i Seoul. 1979  blev hon utsedd till årets idrottskvinna i Sverige. 2014 stod hon återigen i rampljuset när hon deltog i TV4-programmet Mästarnas Mästare. Idag arbetar hon med kommunikation på Svenska Seglarförbundet.

Foto: Lisa Blair

Lisa Blair - 33 år - Australien

Den 21 Juli när hon kom i hamn till Albany, Australien blev Lisa Blair den första kvinnan att segla solo runt Antarktis. Blair är en riktig äventyrare och just nu planerar hon att segla runt hela Australien - en seglats som hon tror kommer bli tuffare än den runt Antarktis. På Sydney Hobart Yacht Race i december gjorde hon ett samarbete med Team Magenta och tog ombord en hel besättning med bara kvinnor. Detta för att få in fler kvinnor i havskappseglingen. Du har väl inte missat vår intervju med henne från i höstas?

Foto: Laura Dekker

Laura Dekker - 22 år - Nederländerna

Allting började som en dröm. Men 2012 stod det klart att hon blev världens yngsta ensamseglande jorden runt-seglare. Dekker var bara 16 år (!) när hon vinkade adjö till sina föräldrar och kastade loss mot horisonten. Seglingen tog 518 dagar och hon möttes av stora vågor, stark vind och farliga rev. Dekker fokuserade dessutom på skolarbetet under tiden för att inte hamna efter i skolan vilket bara det är en stor utmaning.

Foto: World Sailing

Anna Tunnicliffe - 35 år - USA

Anna Tunnicliffe tog OS-guld 2008 i Laser Radial och blev utsedd till Rolex World Sailor of the Year året efter. Hon och hennes lag var medaljkandidater till OS i London i match racing-klassen efter deras VM-guld 2011 i Perth men de åkte hem tomhänta. Det var efter det som Anna lade seglingen på hyllan och satsade på crossfit och tävlar idag i Crossfit Games som är den högsta möjliga nivån inom sporten. Hon är inte bara en förebild för unga seglare utan också för unga tjejer som styrketränar.

Foto: Tanja Visser

Tracy Edwards - 55 år - England

Tracy Edwards är nog en stor anledning till att England har så många framstående kvinnor inom havskappsegling. 1989 var hon skeppare för den första helkvinnliga besättningen i Whitbread. Trots att deras båt var mycket mindre än många av konkurrenternas lyckades de bra och vann andra etappen i sin klass. För den insatsen blev hon den första kvinnliga seglaren att ta emot priset 'Yachtsman of the Year Trophy'. Böckerna om hennes seglatser har blivit succéer och säljer som smör, framförallt i England.

Foto: EPA

Jessica Watson - 24 år - Australien

Den 18 oktober 2009, som 16-åring, seglade hon ensam ut ur Sydney Harbour. Hon kom tillbaka ungefär ett år senare efter ett varv runt jorden. Men hennes resa var kortare än dom 21600 sjömil som krävs för att det ska betraktas som en regelrätt världsomsegling. Men hennes prestation var fortfarande häpnadsväckande och hon blev utnämnd till 'Young Australian of the Year' 2011, och året därpå blev hon tilldelad en 'Medal of the Order of Australia'.

//Måns Holmberg

Top