"Sailing Arabia - the tour"- med en svensk seglare på plats

Sailing Arabia är en mini-tour som kombinerar kortare havsetapper med inport-racing på varje hamnstopp. Tävlingen som seglas i Farr 30 har blivit allt mer populär och på årets upplaga deltar nio team varav flera med tunga namn ombord. I skrivande stund har man precis avslutat etapp två som gick mellan Dubai och Abu Dhabi. I tävlingen deltar en svensk seglare, Pierre Grönberg som står bakom satsningen Farr 30 Youth. Läs mer om racet och Pierre nedan.


Farr 30 Youth tillsammans med Team Delft Challenge kommer att tävla i offshore seglingen runt den arabiska halvön som anordnas av Oman Sail, EFG Segling Arabia - The Tour i entypsklassen Farr30. Laget, som består av ett ungdomslag med svenska/nederländska studenter är inställda på att göra succé under årets Sailing Arabia. Seglingen består av inport race under varje stop samt ett antal långa och krävande offshore race.

Segling på natten ibland många oljeinstallationer, massor av fiskebåtar samt förbi trafikerade farleder samt igenom Hormus sundet och ut i Indiska Oceanen. De långa offshore benen är krävande med massor av spänning i en mycket konkurrenskraftig båttyp där det i mångt och mycket handlar om uthållighet.

Bansträckningen i Sailing Arabia

Den 14 februari går starten från Dubai där de möter andra duktiga lag med många internationella seglingsproffs bland besättningarna. Farr 30 Youth och Team Delft Challenge kommer att segla mot många av världens bästa seglare. Tävlingen spänner över 730 nautiska mil runt den arabiska halvön över 15 dagar. Teamets noggranna förberedelser inför starten omfattar månader av träning både i Sverige och Holland.

Wouter Sonnema skeppare för det unga laget beslutade efter att ha kommit 4a förra året att de skulle avstå från professionell hjälp ombord och göra touren på egen hand, "för att utmana andra elitteam och skaffa egen erfarenhet från denna typ av segling med alla sina förberedelser".

"Vi kommer att behöva hantera våra egna svårigheter och utmaningar", säger skepparen Sonnema som studerar Väg- och vattenbyggnad på Delft University of Technology. “Vi har gjort mer intensiva förberedelser för denna kampanj och vi startade tidigt under 2015 säsongen och har tränat under hela vintern med bas i Holland. Vi har deltagit i ett antal Farr 30 tävlingar i Sverige tillsammans med Farr 30 Youth Challenge, som har blivit vår partner.”

Farr 30 Youth startades 2012 och har seglat med över 100 ungdomar. Programmet är ganska unikt då unga duktiga seglare får möjligheten att segla en av de snabbaste 30 fotsbåtarna i en entypsklass mot kända internationella seglingsproffs. Farr 30 Youth grundades av Pierre Grönberg 2012 då han hade chansen att vara med i Sailing Arabia redan 2010 som inspirerade för fortsatt segling i just denna båttyp. ”I september 2015, seglade vi båten till Scheveningen i Holland där vi har tränat sedan dess”.

Farr 30 Youth tillsammans med Team Delft Challenge kommer att rankas som en av favoriterna under Sailing Arabia The Tour då de tillsammans har byggt upp mycket erfarenhet i båten samt att alla har egna erfarenheter som passar väl in. Coen Bouhuijs, Stijn Seuren och Jochem Nonhebel har tävlat J22:s och större båtar. Jurjen Streng och Marcel Ceelen återvänder till Farr 30 efter två års frånvaro. Pierre Grönberg, Jelger Rozendaal och Sonnema har alla seglat Optimist, Laser och har många års erfarenhet från Farr 30.


Besättningen består av:

Pierre Grönberg (Svensk)

Coen Bouhuijs (Holländare)

Stijn Seuren (Holländare)

Jochem Nonhebel (Holländare)

Jurjen Streng (Holländare)

Marcel Ceelen (Holländare)

Wouter Sonnema (Holländare)

Jelger Rozendaal (Holländare)


Tävlingen går från Dubai till Muscat i Oman med följande stop:

Abu Dhabi – UAE

Doha – Qatar

Khasab – Oman

Sohar - Oman

6 Destinationer

5 offshore ben med totalt 720 sjömil

3 in-portrace, bäst av 3 seglingar i varje lokalt race

Seglingen arrangeras av Oman Sail i samarbete med EFG Bank.Läs mer på www.sailingarabiathetour.com där det även finns livetracking under tävlingen.

Följ temet på Facebook, www.facebook.com/YouthSailingProgram samt på hemsidan www.Farr30Youth.se.

Top