Även duktiga och erfarna gör misstag (video)

I det här klippet ser vi filmsnuttar från olika båtar och tillfällen. Det de har gemensamt är att de inte riktigt har full kontroll. Vi kan nog relatera till minst en scen där vi också svettades lite extra... I ett klipp som det här ser vi ofta minst en båt som broachar vilket är lätt hänt om det blåser mycket. Vi har tidigare skrivit om vad som är bra att tänka på vid en sådan situation men det skadar inte att upprepa. 

Att tänka på: 

• Släpp lägajen helt, låt den löpa ut. Fungerar bara om du har de systemet på spinnakerskotet. Går att diskutera i timmar vilket alternativ som är bäst.

• Släpp max på storskotet.

• Släpp kicken helt om den är ansatt.

• Håll fast i båten… en kölbåt kommer resa sig upp så småningom när man blivit av med trycket i seglen. Har man släppt max på lägaj och storskot så får man bara vänta… Eftersom båten blir lovgirig när den börjar luta kommer den dessutom vrida sig upp mot vindögat så sakteliga vilket hjälper till att minska på trycket i seglen ytterligare.

• Släpp INTE efter på lovartsgajen eller spinnakerfallet. Då hamnar spinnakern bara längre från båten och riskerar att fortsätta fylla. Målet är att behålla spinnakern nära båten men låta lähornet blåsa förut som en flagga. Släppa fallet görs bara när man har kontroll och är säker på att blåsan är nära båten och enkel att hova in. 

Glöm inte att det är väldigt lätt att sitta bakom en skärm och skriva eller stå på land och berätta hur man bör ha gjort. Däremot är det bra att gå igenom lite hur man bör göra innan det händer för att ha lite mer kött på benen. 

Top