Är detta vägen till SailGP och America's Cup?

Båten är relativt ny, har foils och seglas av allt från unga till äldre seglare. Den har beskrivits som en väg för den som har America’s Cup eller SailGP som sitt stora mål. Båten vi pratar om är 69F, en 6,9 meter lång kolfiberbåt som har blivit populär bland juniorer och proffs de senaste åren. Än så länge finns inget svenskt lag, men vi fick en pratstund med Julius Hallström, som har seglat 69F under hösten.

Båten väger bara 380 kg och har en segelyta på 69 kvadratmeter. Precis som en skiff har den också gennacker. Detta gör att hastigheterna blir höga, runt 18-19 knop på kryss och 26-30 på läns. Tillsammans blir det en häftig upplevelse, berättar Julius:

- Båten är väldigt cool eftersom det är en av få enskrovsbåtar på bana som foilar om man bortser från America’s Cup. Vi seglar normalt på tre personer, men juniorer seglar ibland på fyra. Det är häftigt att den har gennacker också, även om just den kan vara lite bökig att hissa i en avfallning när man seglar i 25 knop, säger Julius.

Delarna i båten, som totalt väger 380 kg. Foto: 69fsailing.com

Vad skiljer sig mot andra båtar du har seglat?

- Den har mycket righting-moment (hävarm), vilket skapar väldigt bra kryssvinklar om man vill. På länsen har den nästan för mycket righting-moment som gör att man måste flytta in vikten mycket, berättar Julius.

På temat vad som skiljer sig mot andra båtar är foilingen den mest uppenbara. Att segla foilande enskrov gentemot flerskrov är också annorlunda enligt Julius:

- 69F har bara ett roder, så du måste vara mycket mer försiktig för att hålla kvar lyftkraften på rodret, om man jämför med en foilande katamaran.

Häftig segling utan att det är tungt, är Julius Hallströms omdöme. Foto: 69fsailing.com

Det som brukar vara svårt med foiling är vågor. Efter att ha testat 69F i Barcelona konstaterade Julius att det stämde där också.

- Vågor finns det gott om i Barcelona och det gör det svårt, det tror jag vi kommer få se nästa år när America’s Cup avgörs här i Barcelona, avslutar Julius.

Kanske du blir sugen att hänga på Julius? Mer information om båt och klass hittar du på 69fsailing.com.

Top