Ängelholm seglargymnasium kör farr30!

Normalt är det jolleklasserna som dominerar på våra seglargymnasium, Ängelholms seglargymnasium sticker dock ut det senaste då eleverna har inlett en satsning i Farr30. Farr30 och kölbåtssegling brukar ha en medelålder som markant överstiger gymnasieåldern och det är därför väldigt kul att se nya unga seglare som får chansen.


Till skillnad från de äldre seglarna är de yngre väldigt bra på att dokumentera och marknadsföra sig genom videos. Här är en härligt träningsvideo från gänget på Ängelholm!

Pierre Grönberg en av eleverna berättar mer om hur det kom sig att de började segla just farr30, hur de tränar och vad planen är framöver till nästa säsong.

Det startade med att jag fick segla med ombord på en Farr 30, dvs min papps båt i Bahrain. Vi seglade Sailing Arabia The Tour från Bahrain till Oman. Då jag ett par år senare började på Seglingsgymnasiet och min pappa kommit hem från utlandet så började vi prata om en ungdoms satsning i samband med Farr 30 VM i Båstad där vi var med. Det visade sig inte vara så lätt att hitta ungdomar som seglar kölbåt och många klubbar runt kusten som har jolle sektioner men inte erbjuder träning med kölbåt. Jolle segling och kölbåt har mycket gemensamt men är samtidigt mycket olika och många jolle seglare har inte seglat på en snabb kölbåt. Farr 30 har samtidigt växt i Sverige och är nu en stor entyps klass. Detta gjorde att vi fick med oss elever från seglingsgymansiet i Ängelholm som efter en demonstrations segling där föräldrarna var inbjudan och vi fick mycket positiv respons så ganska snabbt bildades ett team på 7-8 seglare som är villiga att satsa på kölbåt i kombination med jolle segling. Vårt mål är VM i Köpenhamn 2014.

Börjar känna båten bra

Efter 2 månader med segling varje vecka så börjar vi känna båten riktigt bra och vi har blivit ganska samtränade. Det har visat sig att en kombination med jolle segling och att segla kölbåt skapar mycket sammanhållning och team känsla. Vi får också en bra förståellse för segeltrimning, taktik och en bredare syn på segling. Jolle seglingen är inte påverkad och vi seglar lika mycket jolle som tidigare men har lagt till en dag i veckan för Farr 30 träning och om vädret tillåter så seglar vi också på Lördagar då vi kan komma ut tidigare på dagen.

Seglingsgymnaiset har idag 11 elever från årskurs 1-4 med 5 nya detta året. Vi hoppas på minst 6 nya till 2013. 7 elever seglar idag aktivt Farr 30 och är villiga att satsa på detta tillsammans med jolle seglingen under tiden på gymnasiet.

Seglargymnasiet i Ängelholm erbjuder strukturerad träning i Laser, e-jolle och 49er. Just nu har vi en Farr 30 och vi kan också segla C55 på tävling när det finns tid och plats på båtar som seglingsklubben ÄSSS står för. Det är vår förhoppning att vi skall kunna attrahera en Farr 30 till så vi kan träna mot en annan båt nästa säsong. Då blir det riktigt kul. Vad vi vet så är vi det enda ungdomsteamet i Sverige som satsar på Farr 30 men vi tror det kommer fler med tiden. Vår besättning består av elever från Rönne Gymnasiet i Ängelholm och är mellan 15 och 18 år gamla.

Bankappsegling, offshore och nattsegling

Träningen har varit både bansegling men också offshore distanssegling med nattsegling i Öresund. Vi tränar manöverbord, lär oss om säkerhetsutrustning och testar samma. Vi kör med "Captain Of The Day" där vi turas om att ha ansvaret för båten in och ut ur hamn, beslut om vägval, navigering och så klart segla båten som rosman under träningen. Vi skall kunna alla positioner ombord och med tiden bli riktigt bra på båthantering och segeltrim. Vi seglar båten själva med tränare ibland ombord och ibland med följebåt. Det roliga är att vi lär oss väldigt mycket nytt och blir snabbt bättre och vi jobbar mot klockan vid rundning av märken när vi tar ner spinnakern.

Vi elever tycket detta är toppen och hoppas fler kan vara med nästa år med en båt till då en Farr 30 är en riktigt bra båt att träna med då vi kan vara 7 man ombord och trots kylan så fryser vi inte då det är mycket intensivt och nästan för varmt med torrdräkt. Många olika segel och en snabb båt som går riktigt bra både på kryss och undanvind där vårt rekord så lång ligger på 19 knop enligt GPS när vi passerade kullen i 15 m/s på vägen till Ängelholm för några veckor sedan.


Söker samarbetspartners och delägare i båten

Vi söker en samarbetspartner där vi erbjuder ett delägarrskap i teamet för att vi skall kunna segla med i Magic Cup och få hjälp med kostnader runt omkring Logistik och startavgifter. Vi hoppas på SM i Sandhamn, ÅFOR (Gotland runt), Marstrand Big Boat Cup och kanske EM var det nu kommer att gå. Seglingsgymansiet står för båten samt strukturerad träning. Vi hoppas på minst 2 veckors segling till och sen startar vi igen när isen lossnat någongång i Mars nästa år. Under vintern skall vi träna fysikst och lära oss mer om offshore så vi kan ta alla certifikat som behövs.

Mer info på facebooksidan

Top