Veckans seglare: Fia Fjelddahl
Veckans seglare heter Fia Fjelddahl, är 24 år gammal och seglar för GKSS. Just nu befinner hon sig i Italien där hon gör en utbytestermin där hon varvar plugg med segling. Bland annat tränar hon med det italienska landslaget.
Seglar: 2.4mR men även andra båtar t.ex RS Venture och J70
Klubb: GKSS
Ålder: 23+ hehe, fyller snart 23++ på samma dag som jag ska segla ett träningsläger i Gardasjön
Det bästa med segling är: Går det att bara säga en sak? Varje variant av segling har sin charm och varje väder och vindstyrka har sina guldkorn. Däremot finns det en sak som är genomgående varje gång jag seglar; att hjärnan bara stänger av från all vardag och det enda som finns i min hjärna är bruset från vinden, blicken över vattnet efter nästa by och hur nästkommande vågor ska tacklas. Seglingen är så multidimensionell att hjärnan har ett så stort fokus på att segla fort och vinna över konkurrenterna att det inte finns några andra bekymmer i världen.
När jag inte seglar så gillar jag att: Cykla, springa och läsa böcker.
Förebild/idol: Jag har så många förebilder i mitt liv som jag tar inspiration ifrån. Det är alltid mina föräldrar och just nu har jag följt Cole Brauer. Sådan energi och sådan girlpower!
Berätta lite kort om dig, när började du segla och vad seglar du nu?
- Jag har seglat hela livet, men jag gick i min första seglarskola när jag var 8 år och började segla på veckodagar när jag var 9 år. Som optimistseglare var jag med på två nordiska mästerskap och efter det seglade jag E-jolle i 1,5 år där jag seglade VM i Norge, innan jag började segla 2.4mR. 2016 var senaste gången segling var med på Paralympics och även om jag bara var 17 år gammal så lyckades jag kvala in Sverige till Paralympics och fick möjligheten att åka, en upplevelse jag aldrig kommer att glömma även om jag önskar att jag varit lite äldre. Det var mycket som jag inte förstod som 17-åring och idag hade jag gjort träningen annorlunda, men också taggat upp på ett annat sätt. Efter Paralympics seglade jag 29:er i ett år för att sedan gå tillbaka till 2.4:an som mitt stora fokus. Jag tror inte det finns en bättre båt än 2.4:an att segla. Visst kan den se lite lustig ut på håll för ovana ögon, men det finns inte en människa som inte blivit frälst efter att ha börjat segla båten. Du seglar själv, samtidigt som båten har samma trimmöjligheter som en stor segelbåt för tio man.
- Utöver seglingen läser jag till civilingenjör på heltid på Chalmers inom hållbarhet, miljö och systemtänk. Dessutom jobbar jag i Rådasjöns Segelsällskap som optimisttränare och på Chalmers som mentor för studenter inom autism-spektrumet/ADHD/Dyslexi som behöver extra stöttning i planering av vardagen. Jag sitter också i styrelsen för internationella 2.4-förbundet.
Veckans seglare, Fia Fjelddahl. Foto: Privat
Vad väntar den här säsongen, några seglingar inplanerade?
- I skrivande stund sitter jag på ett hotellrum i Malcesine vid Gardasjön. Jag är på en utbytestermin i Trento. Staden har ingen sjö men ligger bara 50 minuter bort med bil till Gardasjön (för dig som inte vet är Trento “huvudstaden” i regionen Trentino, samma region som bland annat huserar Riva del Garda och Val Gardena). Tanken är väl att jag ska studera här nere, men mestadels är jag faktiskt iväg och seglar eller reser. Jag har iallafall fått ett gyllene tillfälle här nere då jag tränar 2.4mR med italienska landslaget och en vecka varje månad kör vi träningsläger med italiens snabbaste paraseglare tillsammans med en grym coach. Jag har verkligen utvecklats här nere, men även fått nya idéer på hur jag ska ändra min båt hemma. T ex vill jag ändra mitt storskot så att jag har ett 1x1 skot för att dra in majoriteten av seglet och sedan ett skot med “en fin-trimning” med 6x1-utväxling. Tidigare har jag bara ändrat akterstaget när det kommer byar men här i Italien kan jag också ändra skotet mycket mer (innan har jag inte orkat) vilket gjort stor skillnad på farten.
Min sista tenta i Italien går i slutet av juli och sen ska jag hem, hämta båten och åka till Kiel där VM går av stapeln 28 juli-3 augusti. Därefter är det ParaNM i Saltsjöbaden i september där jag har ett guld att försvara. ParaNM seglas i klassen RS Venture vilket är en tvåmanna-båt som jag tycker är riktigt rolig att segla.
Vad har du för långsiktiga mål inom segling, något speciellt du drömmer om?
- Det är långt kvar till ett eventuellt Paralympics eftersom sporten varken är med 2024 i Paris eller 2028 i Los Angeles. Självklart drömmer jag om att få vara med på Paralympics igen. Känslan att satsa mot något i så många år och sedan ha en vecka på sig att prestera, det är något speciellt i sig. Utöver det så drömmer jag om att ta ett VM-guld. Jag har både silver och brons i bagaget men guld är den ädlaste valören. Även om jag älskar att tävla och racea så vill jag också bo på en båt och segla jorden runt. Vissa drömmer och sparar till en egen lägenhet, jag drömmer om att byta bakgård varje dag och att varje bakgård har 1 meter till att kunna hoppa i och bada.
Veckans seglare, Fia Fjelddahl. Foto: Fredrik Aremyr
Vad ser du som din styrka som seglare och vad behöver du jobba mer på?
- När jag var liten så var min styrka att jag kunde koncentrera mig länge och att jag analyserade seglingen och vinden väldigt mycket. Genom att segla 2.4mR sedan 2015 har jag verkligen blivit vass på strategi och taktik och här i Italien så har jag till och med fått beröm för min förmåga på det området. Däremot saknar jag det sista i farten för att kunna konkurrera varje dag mot toppen av 2.4-fältet. Fart tycker jag dock är det tråkigaste att träna då det bara handlar om timmar att segla rakt framåt och det blir en tävling vem som orkar koncentrera sig längst. Har något ett tips på hur man gör fartträning rolig så tar jag gärna emot dem!
Har du utövat någon annan idrott?
- Mina föräldrar har satt mig i flera aktiviteter, men främst så red jag länge och höll på med konståkning (även om jag bara kunde göra piruett på ett ben). Dessutom har jag också spelat valthorn och cello. Seglingen är en så pass komplicerad sport så att ha kunskaper inom andra aktiviteter, även att spela instrument, tror jag gynnar en i det långa loppet. Ett tips jag vill skicka med är att läsa boken “Bredd: därför lyckas generalister i en specialiserad värld” av David Epstein. Den boken handlar just om att komplicerade sporter såsom segling kräver kunskap inom flera områden.
Vi tackar Fia och önskar Stort lycka till med säsongens alla tävlingar!