Veckans junior(5) Pontus Dahl

Veckans junior kommer från BOOSS(fd BOO IF) och heter Pontus Dahl. Han är 16 år och har precis tagit steget från Zoom8 till e-jolle. Pontus värnar mycket om sammanhålling i klubben och att segla i ett kompisgäng. Drömmen är att segla Volvo Ocean Race och att göra en "Keel Walk" i kostym och bara "BOSSA:a runt". 

Ålder: 16

Hemmaklubb: BOOSS (fd Boo IF)  

Seglar just nu: E-jolle

Seglat tidigare: Optimist, Zoom8

Hur länge har du seglat?

Sen jag var nio år

 

Hur började du segla?

Mina äldre bröder gick i seglarskolan innan mig, och jag har för mig att jag ville börja segla, men jag kan tänka mig att mina föräldrar även uppmuntrade mig att testa segling och frågade mig om jag ville. Jag började med sommarseglarskola en vecka när jag var nio år. Det gjorde jag även året efter, sen köpte vi en snabb optimist och då började det bli lite mer seriöst.


Vad vill du segla i framtiden?

Ingen aning, just nu är det mest e-jollen jag ser fram emot. Innan har jag tänkt laser, aldrig i livet, men ju mer jag seglar e-jolle och man ser laser runt omkring sig och andra kompisar som börjar segla den så blir man lite sugen. Så laser kan jag tänka mig, kanske någon tvåmansbåt, kanske kölbåt. Just nu vet jag inte riktigt.

Lasern har ofta ganska dåligt rykte bland E-jolle seglare varför tror du det är så?

Den ser konstigt ut. Smal och lång och ser lite oprofessionell ut, det ser ut som man har ett väldigt litet utrymme att vara i. Men den är väldigt fysisk och det lockar och att det är en så stor klass. Jag har testat att segla laser och den är rolig. 

Vad gillar du med segling?

Jag tycker om att träna för att vi har väldigt kul i vår klubb, man ser fram emot att komma ner till klubben och träffa kompisarna. Vi är ett väldigt bra gäng som seglar tillsammans.

Tycker du någonsin att det är tråkigt att segla?

Ibland kan man tycka att det är lite tråkigt, när det går piss och när man inte har någon att segla mot. När jag bytte till e-jolle i somras så seglade mina vänner fortfarande zoom8 och var det lite ensamt. Då kände det lite surt. Det blev inte lika naturligt att jag tränade med mina kompisar, nu skall de byta till e-jolle till våren och då blir det skitkul igen!

Vilket är ditt bästa seglingsminne?

Det var i Stenungssund på ett läger vid påsk i optimist. Första dagen var det inställt för att det blåste jätte mycket. Då vågade jag och en kompis, Oscar Dyrell, oss ut. Då blåste det mist 15 m/s och var ganska höga vågor. Man kände hur rodret bara ville gå av när man surfade på länsen. Så åkte man bredvid en 40hk gummibåt som nästan körde fullfart för att hinna med.  Det var häftigt.

 

 

Kan du tänka dig att göra en keel walk?

Ja absolut, det där det är min dröm, inte segla båten, men att stå där på kölen i kostym och bara BOSS:a runt.  Jag visade videon för mina kompisar i skolan, då förstod de att segling var coolt, den är klockren. Min dröm är att stå på den där kölen.

 

Hur ser vinterträningen ut?

Jag tränar bland annat fys med klubben en gång i veckan. Där jag leder träningen tillsammans med en kompis. Det är lekar och fysträning blandat, man har träningsvärk dagen efter och det är jätte kul.

 

Förra året gjorde vi seglingspremiär två dagar innan KSSS, de hade is men vi hackade oss ut med båtarna. Vi var där ute och tog ett kort som vi skickade till KSSS och visade att vi var först ut på baggen.

 

Vad vill du helst vinna eller vara med i VolvoOceanRace, AmerikasCup, eller OS?

Kan man ta alla tre? Volvo ocean race om jag måste välja, det är jorden runt och stor båt. Jag gillar äventyr.

Hur du någon förebild i segling?

Det är mest de som varit med i klubben som jag sett upp till, tex de som seglade e-jolle eller i svarta optimistgruppen. Göran Bobäck har varit en förebild för mig, och berättat sina historier från seglingen. Han har tränat mig också, så han har påverkat mig mycket och är en bra förebild.

Vilken är din drömsegling?

Det är nog Volvo Ocean race

Jag skulle inte kunna tänka mig att göra som Laura Dekker och sticka iväg sjäv runt jorden. Det skall stå boss på seglet och man ska ha kompisarna med sig.

Hur tycker du att man skall få fler att börja segla?

Vår klubb tycker jag har lyckats bra, med sommarläger och höst och vår träningar. Jag vet inte riktigt vad vi gör i klubben men det är så, att vågar man komma dit en gång så kommer man tillbaka nästan garanterat för vi har så jädra kul. Vi var även på stockholmsmässan och pratade om klubben och zoom8:an. Zoom8 ha också bidragit väldigt mycket. Alla klubbar borde ha lika bra gemenskap som vi!

 

 

Hur är zoom8 att segla?

Jätte kul! Det är en jätte bra båt, nästan speciellt kul för alla snackade dåligt om båten. Det är tydligen ingen professionell båt och ingen konkurrens, då blev man extra taggad att visa dom.

 

Hur är det att byta klass, var det ett svårt beslut? 

Det var rätt tillfälle för mig, jag ville inte segla Zoom mer. Jag hade seglat den ett år och sen växte jag ur båten, det kändes tillräckligt.

 

Vem vill du ska vara nästa veckas junior?

Rasmus Rosengren från Staffanstorp, han har alltid varit den bästa och den jag sett fram emot att träna och tävla mot.

Top