VECKANS 5 MEST LÄSTA: Svenska seglare intresserade av miljöteknik

Det är alltid intressant att summera föregående vecka utefter vad som var mest läst på hemsidan. Av erfarenhet vet vi på redaktionen vad ni läsare tycker är spännande men det händer att vi blir överraskade. Den här veckan toppar gigantiska solcellssegel signerade Marco Ferrari och Alberto Franchi listan. Riktigt kul att svenska seglare är intresserade av miljöteknik!1. 2052 m³ segel som producerar 355 kWh till båtens batterier

Segling är en miljövänlig sport om vi kollar på själva utförandet. Marco Ferrari och Alberto Franchi har tagit miljövänlighet till en ny nivå då de designade segel gjorda av solceller på en av Helios 55m yachter.

2. J Class - en mäktig uppenbarelse på nära håll... (video)

Tack vare all ny teknik produceras det nu för tiden mycket bra seglingsvideor. Ofta snyggt klippta med passande musik som gör videon än bättre. Här är dock ett exempel på en båt som inte behöver varken häftig musik eller snyggt klippt video för att göra sig bra på film.

J-båten - en mäktig uppenbarelse på nära håll... (video)

3. Båten som övergav besättningen på land (video)

En segelbåt på grund kan ha många orsaker; gamla sjökort, slarvig navigatör eller kanske en missvisande gps. Men så finns det även detta fallet, där båten helt på egen hand lyckats ta sig till en minst sagt otillgänglig plats.


4. Tips och tricks: Låt en punkterad fender bli utombordarens räddare (video)

Att såväl underhålla utrustningen ombord som att återanvända trasiga redskap kan vara ett bra sätt att få ut maximalt av båtens kapacitet. Chris and Rossella är ute på cruisingäventyr med sin båt Britaly och kommer längs vägen på en hel del smarta knep.

Tips och tricks: Låt en punkterad fender bli utombordarens räddare (video)

5. IDAG FÅR MAIDEN ÄNTLIGEN ÅTERVÄNDA HEM

Maiden, en 58-fotsyacht, seglade under 1989-90 Whitbread Round the World Race med ett helkvinnligt team. Vid rodret stod numera ikoniska Tracy Edwards. På senare år har Maiden gått ur tiden. Hon låg länge och ruttnade bort på Seychellerna i Indiska oceanen.

IDAG FÅR MAIDEN ÄNTLIGEN ÅTERVÄNDA HEM

Top