Välkomna ombord på GRATITUDE

Skeppare Jerker Paulusson hälsar elever och besättning välkomna till en veckas segling i Bohusläns skärgård, och kanske, om vindarna bär, över till Skagen.


På Gratitudes däck denna vackra augustidag står 16 förväntansfulla elever och besättning från Seglarskolans egna led, förutom kaptenen; två styrmän, två instruktörer, en båtsman samt båselever, och kocken med sin assistent. Ombord befinner sig en brokig samling människor i olika åldrar med olika yrken vilket på många sä även speglar Seglarskolans sammansättning.

Under 60 år har Seglarskolan hunnit med att fostra inte bara första utan även andra generationens entusiastiska och dugliga sjömän. Under vår segling har vi med oss nämnde Jerker Paulusson som själv seglade elev ombord under tidigt 70-tal och hans dotter Lisa som har varit med några år på skutorna som instruktör och nu båtsmanselev. Båsen själv, Bengt, började också sin bana ombord under 70-talet, liksom både kocken Kicki och kockassistenten Hajen. Kickis dotter seglar även hon som instruktör och styrman, men tar en kutterpaus några år med småbarn hemma. Skeppare Jerker avlöses av de två styrmännen Staffan och Pontus som tar ansvar för fartygets framfart i vakter om fyra timmar.

Kaffe och mackor serveras medan vi lägger loss från kaj vid Nya Varvet i Göteborg, självfallet med säkerhetsgenomgång innan. Vi glider ut på Göta älv och vidare västerut i skärgården. De två instruktörerna, Lovisa och Sara, visar med stort tålamod hur vi ska hissa storsegel och fock och snart är vi under segel och motorn kan stängas av. Det är redan rätt  långt lidet på dagen så sjömilsambitionen läggs däre er. En vacker vik i lä för västan vid Kungsö blir perfekt för ankring, och båtsmannen gör klart ankaret och plums så har vi seglat klart för dagen och samtidigt har båseleverna fått  en lektion i ankarhantering. Under däck har det förberetts en laxmiddag som serveras i mässen, det till mat-, undervisnings- och sovsal förvandlade gamla fisklastrummet.

Nästa morgon förespås att vinden allteftersom ska föra till Skagen. Instruktörerna är i farten och delar ut uppgifter för segelsättning, det är många tampar att hålla reda på men de har stenkoll, så också på sina adepter och vi känner alla att vi är i trygga händer.

Vi ligger och seglar i makligt tempo med klyvare, fock, storsegel, mesan och stortopp satta. Vinga fyr syns länge i lä, men så med ens tar vinden i lite och nu fräser det runt bogen. Fantastiskt ändå hur lätt det är att få fart i 100 ton båt.

Text Aileen Florell

Aileen seglade instruktör och styrman på Seglarskolans fartyg under 70- och 80-talen. Detta gav en livslång längtan tillbaks till skutlivet och därför hoppar hon in som kockassistent då och då. Idag jobbar hon med textgranskning och översättning från engelska. Tiden delas mellan Long Island utanför New York, där hon vågsurfar och drejar krukor, och stugan i Bohuslän där hon ror sin blekingska jaktkanot. Samt hos familjen i Stockholm.

Läs resten av texten (och mycket annat) i årets andra nummer av Search Magazine. Prenumererar gör du här.

Top