Världens bästa seglarnation skall utses - lagkapten Lööf tror på svenskt guld

Sommaren  2021 skall världens bästa seglarnation utses,  42 lag skall  kommer att göra upp i SSL Gold Cup på Geneve Sjön i Schweiz. Ett nytt initiativ inom segling som hämtat inspiration från tennisens ranking och utslagsformatet i fotbolls vm.  Svenskarna som just genomfört sitt första träningsläger tillsammans, ligger riktigt bra till berättar Fredrik Lööf, den svenska lagkaptenen.

Följande är en Press Release från det Svenska Star Sailors League-teamet
 
“Vi har ett otroligt bra utgångsläge i det här mästerskapet, vi har ett bra track-record i OS, något som kommer att ge oss en fördelaktig seeding. Sverige har just nu många duktiga seglare i OS klasserna, och bra nivå på storbåtsseglandet i landet. Finalerna kommer att seglas i krävande RC47or, en typ av båtar som vi svenskar har mycket erfarenhet av. Det finns många starka seglarnationer där ute men vi har extremt goda förutsättningar. Det kommer att bli tufft konkurrens men jag siktar på guld.” 


 
Det svenska laget har just avlustat sitt första träningsläger, under tre dagar fick man prova tävlingsbåtarna nere i Schweiz med ombord fanns bland annat Max Salminen som tillsammans med Lööf tog OS-guld  i London. Han har numera bytt tillbaka till Finnjollen och är ett av de svenska medaljhoppen på OS i Tokyo nästat år och en av de seglare med störst chans att ta en plats i laget. 

Fredrik Lööf, har utsetts till lagkapten med ansvar för att ta ut truppen och leda laget. Inför varje match kommer 12 personer väljas, nio som seglar på båten och tre avbytare. Fem av seglarna ombord är direktkvalificerade efter placering på världsrankingen. En ranking där all segling räknas men poängen är viktad utifrån nivå på seglingen. Har du medalj från det senaste OS är du garanterad en topplacering och en plats i besättningen. 


 
Men även nationens rakning kommer att vara viktig den grundar sig bland annat på hur många OS medaljer en nation har tagit historiskt och detta ligger till grund för en nations seeding. Sverige ligger bra till och kommer inte att behöva segla hela kvalomgången. 

Seglingarna kommer att genomföras vartannat år. Fyra båtar tävlar i samma heat där de två bästa går vidare till nästa steg. Fyra nationer möts i finalen. En segling avgör, första båt över linjen blir vinner världsmästartiteln äran och en väl tilltagen vinnarbonus. 

----------------------

Vi frågade Fredrik Lööf vad det är som gör SSL så speciellt: “Jag tror att SSL kommer att bli intressant då det synliggör nationerna genom att samla ett lands bästa talanger från olika discipliner i ett och samma team. Jag hoppas att detta kan bli för segling vad VM är för fotboll” 

Star Sailors League har arbetat fram en ranking, likt tennisens ATP ranking, där man kan utläsa vem som just nu är världens och varje nations bästa seglare, den kommer till stor del ligga till grund för laguttagningen. Meriter från OS, VM, America’s Cup och världscuper premieras högt, men all segling ner till lokal klubbnivå ger rankingpoäng, och varje individ får räkna sina åtta bästa resultat de senaste 2 åren. Rankingen är öppen för all segling, undantaget offshore, t.ex. anmälde Albin Expressförbundet nyligen att man kommer att rapportera in sina resultat.

Om Star Sailors League 

Star Sailors League är en internationell tour skapad för att lyfta både utövarna och seglingssporten på ett innovativt och lättförståeligt sätt. Genom att organisera  högkvalitativa mästerskap med en ordentlig prispott vill man uppmärksamma de stjärnor som är aktuella idag och hylla de legender som format sporten genom att premiera en nations tidigare OS-meriter.  

Initiativet grundar sig i en önskan om att kunna ge seglingens stjärnor en ekonomiskt lönsam och effektiv plattform där de får möjlighet att visa upp sig inför en global publik. Samtidigt som man gör det enklare för icke initierade att kunna förstå och följa. 

SSL grundades 2013 och blev tilldelad Special Events Status av World Sailing (tidigare ISAF) 2017.

Top