Update: Nyrenoverat skepp sjunker efter kollision

Tidigare i veckan skrev vi om olyckan mellan det nyrenoverade skeppet ”No 5 Elbe” och containerfartyget utanför Hamburg, Tyskland. Utredningen om olyckan fortsätter. Läs mer här: Nyrenoverat skepp sjunker efter kollision med containerskepp

Det var i onsdags det historiska skeppet ”No 5 Elbe” krockade med ett containerfartyg strax utanför Hamburg. Polisen har tagit över ärendet och har i uppgift att reda ut vems fel olyckan är. Till deras hjälp har det under veckan kommit fram en video från båten precis innan det smäller.

Till en början anklagades den 82 åriga skepparen Dieter P på grund av hans ålder men bara några månader innan olyckan genomgick han en säkerhetsutbildning just på grund av ålder vilket han klarade galant.

Enligt några tyska hemsidor sägs det att Dieter ville gå på andra sidan av skeppet och det var inte klart att de inte skulle hinna passera fartyget innan de är väldigt nära. Då ropar någon i videon ”kraftigt vänster” och det blev troligtvis en misskommunikation mellan rösten och de som trycker rodret åt vänster vilket är helt fel håll för att undvika fartyget. Det skulle förklara den mystiska olyckan…

Huruvida fartyget kommer att kunna räddas är ännu oklart. Räddningsaktionen skulle ha börjat i onsdags men ännu har ingenting hänt. Det 136-åriga skeppet är Tysklands äldsta och enda skepp kvar från träskeppseran och renoverades nyligen för 3 miljoner euro. Elektroniken är troligtvis redan förstörd men alla detaljer på insidan är vad som gör skeppet unikt och förhoppningsvis är det ännu inte förstört.

Top