TOLV BÅTAR REDAN ANMÄLDA - HET KAMP OM SILVRET VÄNTAR I A22 SM

Tolv båtar är nu anmälda till A22:ornas internationella SM i Uppsala 2-7 augusti. Det ser med andra ord mycket bra ut.Bland de båtar som kan lägga sig i toppstriden och som ännu saknas är Peder Dahlberg/Peter Antonson 255 Amorita, som vunnit flest skärgårdskryssarepokaler genom tiderna, 327 Trollet med Tore Källmark, 334 Ramona II med Claes Ahlin och 356 Cirdan med Bengt Pettersson.

-Fyra toppbåtar allihop som vi hoppas kommer, säger Allan Förberg, som gastar på Paloma och som var ordförande i 22 klassen under tio år fram till 2012. Allan har seglat A22 SM på 224 Rayona, 209 MaryLou, 249 Kismet och 288 Paloma. Det är inte många som seglat SM på fyra olika A22:or. Tre andraplatser i kryssarepokalen har det blivit i Paloma som bäst.

Förutom de fyra ännu oanmälda toppbåtarna vill Henrik Lindman, Per Gidfors och J-O Sandberg låna en båt. De vann tre kryssarepokaler 1996-2002 i 328 Tatjana.

SM 2002 gick liksom i år på deras hemmavatten på Ekoln. Taktiker Per Gidfors var med och kom tvåa i Allsvenskan förra året, berättar Allan.

Enligt rykten ska det komma två tyskar och 265 Solong från Schweiz. Solong seglar oerhört väl och har spetskompetens men är lite för svajiga och blandar högt och lågt. De behöver en stadig gast och inte byta trean där hela tiden, säger Allan. Tintomara som kom tvåa i Nynäshamn i fjol hoppas vi också på, tillägger han.

Favorit är förstås Joakim Rodebäck i 351 Aquila som vunnit två år i rad.

- Jag skulle nog säga att i dagsläget får 257 Gazell med Roffe ”Plåt” Erixon, 288 Paloma med Torkel Sintorn (och Allan Förberg), 334 Ramona II med Claes Ahlin, 369 Hummingbird med Stefan Andersson och 299 Tintomara med Hans Ström göra upp om silvret, säger Allan

Hemmaseglaren Oskar Röös i Kohi-Noor är också en ytterst kompetent seglare som vunnit SM i neppare ett antal gånger de senaste tio åren. Dessutom har han varit tvåa i Mästarnas Mästare.

- Hans båt är inte i toppskick ännu. Men dom hittar så bra på Ekoln att får dom flyt så blir dom livsfarliga, fortsätter Allan.

Det kommer hur som helst att bli oerhört tajta seglingar och ingen har råd att klanta till det. Jocke Rodebäck kommer att ha en viss egen press för att kanske vinna tre raka, vilket inte många har lyckats med.

-Själv tror jag Jocke går för fyra raka, vilket bara Lasse Thörn gjort tidigare, säger Allan.

- Roligast är att Stefan Andersson i 367 Hummingbird seglar med sina två döttrar ombord. Jag kallar dem för bronsbrudarna eftersom de fick SM brons förra året i sin debut. Mer sånt behövs i svensk segling så det inte är för pretentiöst.

- En lite mer högoddsare att vinna är Ragge Lindstedt. Han är en av klassens levande legender, som seglade Amorita på 70 talet. I år kommer han med sin "Silver 22:a" i plast som heter Cherie. Tillverkad utifrån Reimers design 22-360 Silver som byggdes i kallbakad mahognyfaner 1983. Ragge är också från Uppsala och kan Ekoln oerhört väl. Det är nog honom eller Oskar Röös som man ska följa med ut på kanterna på första kryssen!

- Jag måste tillägga att vi har två debutanter på banan också. 374 Spiggen har aldrig tidigare varit med på Kryssarepokalen och 250 Mona 2 var med senast i början av 60-talet. Det är fantastiskt och vi ser fram emot en hård kamp om Debutantpokalen mellan dom båtarna. Båda skepparna gör debut på Pokalen och det vore kul om fler vill vara nykomlingar i klassen. Båtar finns det. Det handlar bara om inställning, slutar Allan Förberg.

Anmälda båtar hittar du på www.upp-race.se.

TEXT OLLE APPELBERG med stort bidrag av Allan Förberg

Top