Surfare slår världsrekord - största vågen som någonsin surfats (VIDEO)

Den professionella surfaren Rodrigo Koxa har satt ett nytt världsrekord för den största vågon som någonsin surfats. Detta enligt en panel med domare från World Surf League (WSL).


Den 39-åriga brasilianaren surfade vågen i Nazare, Portugal i november. I söndags prisades han med WSLs årliga 'Biggest Wave Award' efter att domarna räknat ut att vågen nått en höjd på ungefär 80 fot (ca. 24 meter). Det slår den 78 fot höga vågen som surfades av Garret McNamara 2011 på samma strand.

"Jag hade en fantastisk dröm natten innan där jag pratade med mig själv: 'Du måste köra rakt ner. Du måste köra rakt ner.' Jag visste inte riktigt vad det betydde. Men jag tänkte att någon pratade med mig," sade Koxa när han tilldelades priset enligt surfsajten Surfline.

Koxas seger är lite av revansch i karriären. 2014 dog han nästan när han surfade en våg i Nazare. Han sade att han spenderade nästkommande månader på att återhämta sig och träna för att komma tillbaka i vattnet.

"Jag har försökt surfa stora vågor hela mitt liv, och jag fick vara med om en enorm händelse 2014 när jag nästan dog i Nazare," sade Koxa. "Fyra månader senare hade jag mardrömmar, jag reste inte, jag blev rädd och min fru hjälpte mig mentalt. Nu är jag bara så glad, detta är den bästa dagen i mitt liv. Tack till WSL, det är en dröm som går i uppfyllelse."

Se världsrekordet nedan. Vågorna är såpass stora i Nazare och rör sig för snabbt för surfarna att paddla in i. Därför bogseras surfarna på jetskis.

Top